Aantal vacatures bereikt recordhoogte

De spanning op de arbeidsmarkt is in het tweede kwartaal van 2018 verder toegenomen. Tegenover elke openstaande vacature stonden gemiddeld 1,4 werklozen. in de horeca (w.o. logiesverstrekking en het serveren van eten en drinken) nam het aantal vacatures toe met 3000 tot een totaal van 21.300.

Hapje eten bij Museum Beeld en Geluid (foto: Albron)

In het tweede kwartaal van 2018 daalde het aantal werklozen met 14 duizend, terwijl het aantal banen verder groeide met 52 duizend. Inmiddels groeit het aantal openstaande vacatures al vijf jaar elk kwartaal. Het aantal is nu hoger dan de piek in het vierde kwartaal van 2007 (249 duizend).

Vooral groei banen in handel, vervoer en horeca
In de bedrijfstak handel, vervoer en horeca steeg het aantal banen in het afgelopen kwartaal met 14 duizend het meest. Deze bedrijfstak is goed voor een kwart van het totaal aantal banen. Ook in de zorg trok de werkgelegenheid verder aan (+14 duizend). Daardoor is het aantal banen in de zorg nu weer bijna net zo groot als zes jaar geleden. In 2012-2016 gingen in deze bedrijfstak nog ruim 70 duizend banen verloren.

In de uitzendbranche kwamen er in het tweede kwartaal 10 duizend banen bij. Dat is minder dan in de voorgaande kwartalen. Toch is de banengroei in deze bedrijfstak nog steeds relatief het hoogst van alle onderscheiden bedrijfstakken (+1,3 procent). Inmiddels telt de uitzendbranche 833 duizend werknemersbanen. Dat is 10 procent van alle banen van werknemers, tegen 7 procent in 2010.

Meer informatie: www.cbs.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *