Aantal faillissementen op weg naar de bodem

De gunstige economische vooruitzichten hebben een positief effect op het aantal faillissementen in Nederland. In 2017 was er sprake van een daling van 25 procent ten opzichte van het voorgaande jaar en het aantal ligt 61 procent lager dan in het piekjaar 2013. Dat blijkt uit een update van ABN AMRO.

Minder faillissementen in leisure en horeca
Het aantal faillissementen in de horeca daalde in 2017 met 9%. Daarbij zakte het aantal faillissementen van hotels en kantine en cateringbedrijven zeer sterk. Bij cafés nam het aantal faillissementen toe. De sterke daling van het aantal faillissementen in de leisure komt vooral voort uit een flinke omzetgroei van hotels en restaurants, gesteund door een stijging van het aantal buitenlandse toeristen.

In 2018 gaat ABN AMRO uit van een stabilisatie van het aantal faillissementen voor de leisure sector.

Zeer sterke daling van faillissementen sportbranche
De sterke daling van het aantal faillissementen in de sector ‘cultuur, sport en recreatie’ in 2017 (van 26%) kwam nagenoeg geheel voort uit een bijna halvering van faillissementen in de sport. De deelname aan Nederlandse sportclubs lag door het hele jaar 2017 een stuk hoger dan in 2016, blijkt uit onderzoek van GfK. Naast de economische groei heeft de hogere sportdeelname mogelijk ook te maken met de trend naar gezondheid, die je in voedingsgerelateerde sectoren ziet.

Meer informatie: https://insights.abnamro.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *