Koloniën van Weldadigheid krijgen het ‘European Heritage Label’

De Europese Commisie heeft op 31 maart 10 projecten beloond met het ‘European Heritage Label’. Ook het Belgisch-Nederlandse samenwerkingsverband ‘Kolonien van Weldadigheid’ mag vanaf nu dit label voeren.

Veenhuizen

Het European Heritage label wordt toegekend aan locaties die een belangrijke rol hebben gespeeld in de geschiedenis en cultuur van Europa en/of in de opbouw van de Europese Unie. De Koloniën van Weldadigheid kenen enkele bezoekerscentra waar geïnteresseerden kennis kunnen maken met deze bijzondere geschiedenis. Bezoekerscentra zijn:

  • Museum de Proefkolonie in Frederiksoord,
  • het nog nieuw in te richten bezoekerscentrum in Ommerschans,
  • Bezoekerscentrum Kolonie 5-7 in Merksplas (Be)
  • en het Nationaal Gevangenismuseum in Veenhuizen

Een bijzondere geschiedenis

De Koloniën zijn opgericht in het begin van de 19de eeuw om armoede via sociale tewerkstelling in nieuw ingerichte landbouwkoloniën te bestrijden. De vier bezoekerscentra zullen de samenwerking ‘1 geschiedenis, 7 verhalen’ onder dit label verder zetten. Onder initiatiefnemer van dit dossier, Kempens Landschap, zullen nu concrete acties ontwikkeld worden om het verhaal van de Koloniën van Weldadigheid en de Europese betekenis ervan verder uit te dragen. De acties zullen vooral gericht zijn op de ontwikkeling van educatieve activiteiten voor jongeren.

Meer informatie: www.kolonienvanweldadigheid.eu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *