Het broedseizoen begint weer

Eind februari, begin maart keren de vogels terug uit hun overwinteringsgebieden om hier te broeden. Ook vogels die het hele jaar in Nederland blijven, gaan in deze periode op zoek naar een nestplek. Ze zijn nu druk bezig de grenzen van hun broedgebied af te bakenen. De meeste vogels doen dat met zang, dus ’s ochtends zijn buiten prachtige fluitconcerten te horen. Het broedseizoen duurt in principe van 1 maart tot 1 september. De precieze start- en einddata kunnen per gebied verschillen, afhankelijk van welke vogels er broeden.

Honden aan de lijn
Om de vogels rust te bieden en ongestoord te laten broeden zijn komende maanden delen van natuurgebieden afgesloten. En op veel plaatsen waar honden de rest van het jaar los mogen, moeten ze in het broedseizoen aan de lijn. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor de Schoorlse Duinen, waar de houtsnip en nachtzwaluw broeden. Honden snuffelen graag bij de grond om geuren op te sporen, dat is hun natuur. Maar dit levert voor veel vogels stress op. Ook klein wild heeft baat bij een rustige periode wanneer hun kleintjes net zijn geboren.

Beleef de lente
Nieuwsgierig naar wat er zich in andere vogelnesten afspeelt? Vanaf 1 maart kunt u op de website www.beleefdelente.nl meekijken in de levens van vogels van divers pluimage. Vogelbescherming heeft namelijk door heel Nederland webcams geplaatst bij nesten.

Bron: persbericht Staatsbosbeher

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *