De Hallen Amsterdam wint Europese prijs voor cultureel erfgoed

De winnaars van de 2015 EU-prijs voor cultureel erfgoed/Europa Nostra-prijzen zijn door de Europese Commissie en Europa Nostra bekend gemaakt. Het zijn de belangrijkste prijzen in Europa op het gebied van cultureel erfgoed. Dit jaar zijn er twee Nederlandse winnaars; De Hallen Amsterdam en Huis Doorn.

europanostraDe 28 prijswinnaars, gekozen uit 263 aanvragen ingediend door organisaties en personen uit 29 landen in Europa, krijgen hun prijzen voor buitengewone prestaties in vier categorieën: conservatie, onderzoek en digitalisering, bijzondere inzet, en onderwijs, opleiding en bewustmaking. De Hallen Amsterdam is prijswinnaar in de categorie ‘conservatie’, Huis Doorn in de categorie ‘bijzondere inzet’.

De Hallen Amsterdam
De jury zwaait de zorgvuldige en nuchtere renovatie van dit gebouwencomplex en zijn bescheiden interieur ontwerp grote lof toe. Alle belangrijke overblijfselen uit de tijd van het tramdepot zijn zo goed bewaard dat de desbetreffende geschiedenis nog steeds zichtbaar is, ondanks het feit dat het de nieuwe gebruikers gegund is zich onder moderne levensstandaarden te vestigen. Zonder de vasthoudendheid van buurtgenoten en krakers en toegewijde vakmensen zou dit complex, waar men nu zoveel plezier aan beleeft, verloren zijn geraakt. De Hallen zijn een huldebetoon aan het doorzettingsvermogen van de betrokkenen, zowel de professionelen als de buurtbewoners, om deze industriële gebouwen, die een deel zijn van de collectieve herinneringen, te behouden.

Huis Doorn
De jury werd vooral getroffen door de toewijding van de 180 vrijwilligers die zich hebben ingezet voor het openhouden van het museum en de conservering van de schitterende collectie, toen sluiting van het museum dreigde als gevolg van een terugtredende overheid.

De Europese Erfgoed Prijsuitreiking Ceremonie zal op 11 juni in het Stadhuis van Oslo plaats vinden. Tijdens de ceremonie zullen zeven van de gekozen winnaars tot Grand Prix laureaat worden uitgeroepen en zij zullen ieder 10.000 euro ontvangen. Tenslotte zal één van de winnaars de Publieksprijs ontvangen op basis van een verkiezing via een online poll, georganiseerd door Europa Nostra.

Meer informatie: www.europanostra.org

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *