Studio Pret wint Jantje Beton Speelaward

Tijdens het seminar BUITENspeelRUIMTE voor inrichters van de openbare ruimte in Theater Zeebelt reikte Rob van Gaal, directeur Jantje Beton, samen met de kinderjury de allereerste Jantje Beton SpeelAward uit aan ontwerper Aafje Meijer van Studio Pret uit Amsterdam. Het winnende plan ‘Doe ut lekkâh zelluf!’ werd door de vakjury en kinderjury gekozen uit meer dan 100 inzendingen.

Schetsontwerp 'Doe ut lekkâh zelluf!'

Met een ontwerp waarin bij de totstandkoming een grote rol is weggelegd voor de kinderen zelf, wist Studio Pret de jury te overtuigen. “Luisteren naar de gebruikers, waarmee de ontwerper zichzelf een nieuwe rol geeft is helemaal van deze tijd”, was het jurycommentaar. Er wordt dankbaar gebruik gemaakt van internet en sociale media om kinderen te betrekken bij de inrichting van de openbare ruimte. De creativiteit van het winnende plan zit hem dan ook in het proces. De gemeente Den Haag heeft de intentie het winnende plan daadwerkelijk uit te voeren en stelt geld ter beschikking voor een verdere uitwerking van het ontwerp. Daarnaast ontvangt de winnaar een geldbedrag van Jantje Beton. De tweede prijs ging naar het ontwerp van Innatura Landschapsontwerp & Illustratie, Goudappel Confeng uit Arnhem. De derde prijs werd gewonnen door Froukje van de Klundert uit Rotterdam.

Inzendingen
Maar liefst 102 ontwerpers en ontwerpteams werkten de afgelopen maanden aan een inrichtingsplan voor het Regentessekwartier in Den Haag. Daarmee is een enorme bron van creativiteit aangeboord. Met deze ideeën wil Jantje Beton aandacht vragen bij gemeenten (als beheerders en inrichters van de openbare ruimte) en ze enthousiasmeren en stimuleren om aandacht te schenken aan de ruimtelijke kwaliteit ten behoeve van het buitenspelende kind. Naast de drie winnaars zijn negen andere inspirerende plannen opgenomen in de publicatie ‘Jantje Beton SpeelAward 2012, Inspirerende voorbeelden voor gemeenten’. Deze zijn ook terug te vinden op de site van Jantje Beton: www.jantjebeton.nl/speelaward.

Vakjury en kinderjury
De inzendingen van de SpeelAward werden door een vakjury onder leiding van Aleid Wolfsen (burgemeester van Utrecht en Voorzitter Raad van Bestuur Jantje Beton) beoordeeld op hun kwaliteit. De kinderjury, bestaande uit 8 kinderen uit het Regentessekwartier, bepaalde aan de hand van deze eerste selectie de uiteindelijke winnaar van de SpeelAward 2012. Samen met Jantje Beton directeur Rob van Gaal reikten zij de SpeelAward 2012 uit.

Ontwerpwedstrijd
De Jantje Beton SpeelAward werd dit jaar voor het eerst georganiseerd door Jantje Beton in samenwerking met BNSP, Elba Media en de gemeente Den Haag. Deze ontwerpwedstrijd is in het leven geroepen voor iedereen die zich bezighoudt met het inrichten van de openbare ruimte. Rob van Gaal, directeur Jantje Beton: “Met deze wedstrijd wil Jantje Beton het denken over de plek van spelende kinderen in de openbare ruimte prikkelen. Hoe geef je dit vorm zonder te vervallen in de stereotype omheinde speelplaats met dito speeltoestellen? Wie denkt er out-of-the-box?”

Meer informatie: www.jantjebeton.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *