Loopbrug KoepelKathedraal Haarlem in gebruik genomen

In de KoepelKathedraal van Haarlem wordt van 1 mei tot en met 31 juli onder de naam ‘Klim naar het licht’ een bijzondere toren- en gewelventocht georganiseerd. Hoogtepunt van de tocht is – letterlijk en figuurlijk – de tijdelijke loopbrug op bijna zestig meter hoogte tussen de twee torens van de kerk.

De torens van de tussen 1895 en 1930 gebouwde kathedraal worden ook wel de vrouwen- en de mannentoren genoemd. Dit omdat bij het financieren van de bouw werd bedacht dat vrouwen en mannen apart van elkaar geld zouden inzamelen voor een van de torens, een competitief element dat zijn uitwerking niet miste. De vrouwen ‘wonnen’ en kregen daarom een mooiere toren, onder meer door de klok die in de vrouwentoren werd geplaatst. Nu, zo’n 90 jaar later, zijn mannen- en vrouwentoren verbonden door middel van een loopbrug op 60 meter hoogte, die tevens als uitzichtpunt fungeert. Vanaf de loopbrug kunnen bezoekers bij goed weer de wijde omgeving van Haarlem zien, van Alkmaar tot Leiden en van de zee tot voorbij Amsterdam.

Met ‘Klim naar het licht’ hoopt het bestuur van Stichting Kathedrale Basiliek Sint Bavo 50.000 tot 100.000 bezoekers te trekken, die kennis willen maken met de culturele schatten, binnengalerij, bijzondere trappenhuizen en architectuur van de kathedraal. Er wordt gemikt op toeristen uit binnen- en buitenland, om die reden zijn er duizenden folders verspreid onder hotels, campings en alle belangrijke toeristische ankerpunten. Daarnaast is de tocht nadrukkelijk bedoeld voor Haarlemmers die nog nooit in de KoepelKathedraal zijn geweest en/of die hun stad eens van boven willen bekijken. In de voorverkoop zijn inmiddels 3.000 kaarten verkocht en op social media-kanalen als Facebook en Instragram wordt enthousiast gereageerd op het evenement. ‘Klim naar het licht’ is geïnspireerd op het evenement ‘Klim naar de Hemel’ op de Grote Kerk in Alkmaar, dat vorig jaar 93.000 bezoekers trok.

De KoepelKathedraal staat met de Sagrada Familia, de Sacré-Coeur, de Westminster Cathedral en de Basiliek van Koekelberg in de top vijf van belangrijkste kerken in de wereld gebouwd tussen 1850 en 1950. De machtige kathedraal is ontworpen door Joseph Cuypers en is ongeveer zo groot als de Notre Dame in Parijs. De kerk telt 12 grote en kleine torens en een koepel van 65 meter hoog en bevat bouwstijlen als neogotisch, neoromaans, Jugendstil en stijlelementen van de Amsterdamse School en Berlage. Meer dan 60 kunstenaars hebben er de afgelopen eeuw aan gewerkt. De bekendsten zijn Jan Toorop, Han Bijvoet en Mari Andriessen. Maar er is ook recente kunst te zien van onder meer Jan Dibbets, Gijs Frieling en Marc Mulders. Het resultaat is zoals de architect dat voor ogen had: ‘een totaalkunstwerk’.

Meer informatie: www.doss.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *