Afspraken Natura 2000 en watersport Friese Meren op basis van vrijwilligheid

Al geruime tijd wordt overleg gevoerd over op welke wijze de doelen van Natura 2000 kunnen worden gerealiseerd zonder dat het te veel belemmeringen met zich meebrengt voor de gebruikers van het Merengebied (Sneekermeergebied, Witte en Zwarte Brekken, Oudegasterbrekken en Fluessen en omgeving). Bij het overleg hierover zijn de provincie Fryslân, Wetterskip Fryslân, Watersportverbond, Staatsbosbeheer , Marrekrite, It Fryske Gea, Hiswa en Recron betrokken.

Alternatieven
Om te voorkomen dat voor het behalen van Natura 2000-doel beperkingen worden opgelegd betreffende vaaractiviteiten in het gebied, zoals b.v. het (jaarrond) afsluiten van gebieden, is vanaf de aanvang van het overleg gezocht naar alternatieven. Het Watersportverbond heeft zich steeds verzet tegen het afsluiten van gebieden en ingezet op het zoeken naar alternatieven om op basis van vrijwilligheid bepaalde gebieden zoveel mogelijk te mijden.

Het alternatief om in de periode van 1 oktober tot 1 april op basis van vrijwilligheid bepaalde gebieden niet te bevaren is de belangrijkste optie en zal verder uitgewerkt worden. Wat betekent dat voor de watersporter: Dat in de genoemde periode van het jaar in een aantal winterrustgebieden, meest langs de randen van de meren en nooit in vaargeulen, op basis van een vrijwillige gedragscode niet gevaren wordt.

Na een periode van 6 jaar zal op basis van de bevindingen worden nagegaan of de opgelegde doelen worden bereikt. Als dat niet het geval is zullen aanvullende maatregelen nodig zijn, maar daar gaan we vooralsnog niet van uit.

Overleg
De komende maand zal op in initiatief van de provincie Fryslân overleg met onder meer de watersportverenigingen worden gevoerd over de door de provincie voorgestelde winterrustgebieden. Het is van groot belang dat gebiedskennis van betrokken verenigingen wordt ingebracht.

Meer informatie: www.watersportverbond.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *