Zwemwaterkwaliteit in Nederland zakt wat weg

Uit het jaarlijkse Europese onderzoek naar zwemwaterkwaliteit 2015 krijgen 24 locaties in Nederland (3,4% van de locaties) het predicaat ‘poor quality’. Meer dan 10 locaties in Nederland werden in 2015 afgewaardeerd en kregen een onoldoende. Europa-breed stijgt de kwaliteit van het zwemwater.

zwemwaterElk jaar onderzoekt de European Environment Agency de zwemwaterkwaliteit van natuurlijke zwemwaterlocaties in bijvoorbeeld de zee of meer. Dit zwemwater is belangrijk voor de toeristische aantrekkelijkheid van een gebied. Een goede kwaliteit is daarvoor wel een voorwaarde. Er zijn in Nederland 714 officieel geregistreerde zwemlocaties; en dat zijn er 10 meer dan in 2014. In België zijn 113 locaties aangemeld als officiële natuurlijke zwemlocatie.

In Europa
In Europa voldeed 96 % van de badzones aan de minimumeisen, en haalde meer dan 84% van de locaties de strengere normen om als “uitstekend” te worden beschouwd. Verscheidene grote toeristische gebieden en steden zoals Blackpool, Kopenhagen en München beginnen ook de vruchten te plukken van investeringen in betere afvalwaterzuivering: in havengebieden en langs stedelijke rivieroevers en nabijgelegen stranden ontstaan schonere badzones.

Karmenu Vella, Europees commissaris voor Milieu, Maritieme Zaken en Visserij: “Op 96 % van de badplaatsen in Europa is de kwaliteit van het zwemwater aanvaardbaar en op 84 % uitstekend. Dat is het resultaat van 40 jaar investeren in water- en afwalwaterinfrastructuur en geeft aan dat de EU-wetgeving op dit gebied goed werkt. Tegelijk is dit het perfecte bewijs dat een sterk ontwikkeld economisch gebied als het onze ook strenge milieunormen kan aanhouden.”

Meer informatie:
Onderzoek naar zwemwater in Europa 2015
www.zwemwater.nl (overzicht van veilige en schone open zwemwaterlocaties in Nederland.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *