Zwemparadijs met uitzicht op bergdal

De Pierre & Vacances / CenterParcs groep opent op 1 juli een nieuw paradepaardje op het gebied van zwembaden. Skistation Avoriaz krijgt een 2.400 m2 grote overdekte zwemruimte met een adembenemend uitzicht op het bergdal. De accommodatie vormt de perfecte combinatie van een tropisch landschap en de emblematische architectuur van een bergdorp.

Van de tropen naar de bergen
De bouw van Aquariaz startte in mei 2011 en is gebaseerd op het bekende zwembadconcept Aqua Mundo, ontwikkeld door Center Parcs, waarbij luxe, natuurlijke vegetatie en rotsformaties gecombineerd worden.

Jean Henkens, bioloog en landschapsarchitect van de Center Parcs zwemfaciliteiten, reist al 25 jaar de wereld rond op zoek naar exotische, uitzonderlijke planten, om hen een tweede leven te geven in de parken van Center Parcs, en dat altijd met respect voor de lokale overheden en de internationale wetgeving. Dankzij Henkens en zijn medewerkers kan Center Parcs dit paradijselijke decor gebruiken om planten uit de hele wereld aan zo veel mogelijk mensen te tonen en een bepaalde levensfilosofie door te geven, in het bijzonder die van respect voor het milieu. De temperatuur van Aquariaz vormde ook een uitdaging voor het team. In het hoogseizoen ligt de temperatuur op 29°C en in het laagseizoen, als het station gesloten is, op 13°C. Om deze reden moest naar nieuwe plantensoorten gezocht worden die bestand zijn tegen deze temperatuurschommelingen.

Uiteindelijk werd een overeenkomst gesloten met verscheidene kwekerijen, onder andere uit Cambodja, Indonesië en Laos. Deze overeenkomst leverde 1570 planten op, waarvan 183 bomen, bestaand uit 260 soorten. Drie bomen met wortels van meer van 1,80 meter lang, de ‘Big Ficus Racemosa’, werden eveneens uitgekozen voor Aquariaz. Naast deze flora werd het zwemparadijs aangevuld met rotsen, bodemplanten en houten beeldhouwwerken.

Uniek concept
Het Aquariaz-gebouw, uniek voor een berggebied, is meer dan 17 meter hoog en wordt gekenmerkt door grote, glazen wanden. Dit biedt niet alleen een onbelemmerd uitzicht op de vallei en de verschillende pistes, maar het zorgt er ook voor dat de zon gemakkelijk tot in alle hoeken van het gebouw kan komen.

Het tropische zwemparadijs bestaat uit drie verschillende ruimtes:

1) Voor de allerkleinsten
De eerste ruimte, ludiek en kleurrijk, is speciaal opgezet voor de allerkleinsten met watergeisers, waterpistolen en jets, glijbanen en een enorme wateremmer die tientallen liters water uitstort over de zwemmers. Daarnaast is er een groot kinderbad met verschillende, interactieve waterspelletjes.

2) Voor sensatiezoekers
De tweede ruimte is geschikt voor de grootste durfals die op zoek zijn naar meer spanning: op meer dan 10 meter hoogte op een opblaasband over een halfpipe glijden om pas na enkele afdalingen weer met beide voeten op de grond te landen.

3) Voor iedereen
Het derde bassin is geschikt voor alle leeftijden en bestaat uit:
Wildwaterbaan met ruimte voor waterspelletjes
Zwem- en speelbassin van 1,50 meter diep tegen een klimmuur over de hele lengte van het bad
Jacuzzi met een spectaculair uitzicht over de vallei

Groen project
Meer dan 86% van de energie nodig voor Aquariaz zal geproduceerd worden door biomassaverbranding. Aquariaz wordt verwarmd met behulp van houtpelletkachels. De warmte die hiermee wordt opgewekt, dient eveneens voor de verwarming en het warme water van nieuwe accommodaties. De installatie voedt een netwerk bestaande uit 2 kilometer leidingen, waarvan 80% onder de grond. Het draagt bij aan de vermindering van het broeikaseffect doordat ongeveer 1000 ton aan CO2 per jaar wordt bespaard in vergelijking met directe elektrische verwarming.

Het gebruik van hout zorgt er verder voor dat, dankzij de lokale aanvoerkanalen, de verwarmingskosten zeer competitief kunnen worden gehouden. De Pierre & Vacances-Center Parcs groep kiest op deze manier voor een innovatieve en 100% duurzame verwarmingsoplossing waarbij houtafval wordt gebruikt om energieverbruik verminderen.

De Pierre & Vacances-Center Parcs groep biedt in de nabijheid van Aquariaz meer dan 1350 appartementen aan.

Meer informatie: www.avoriaz.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *