Zieke campings in Brabant?

De publicatie van een artikel met de kop: “Camping epidemie in Brabant” (onlangs in Spitsnieuws) en op Omroep Brabant, vraagt om een beknopte statistische analyse. In het artikel wordt gerefereerd aan een grote mate van leegstand. Een groei van het aantal campings en uitbreiding van kleinere campings zou de oorzaak kunnen zijn. Voor ZKA Consultants & Adviseurs een aanleiding om eens in de cijfers te duiken. Waar zit de oorzaak?

Een duik in de database van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) geeft enige helderheid, op basis van de CBS-indeling ‘Toeristengebieden Nederland’.
Tabel artikel

boerencamping

Schaalverkleining?
Het CBS gaat uit van een indeling in Toeristische Gebieden: West en Midden-Brabant, in Oost-Brabant/Noord- en Midden-Limburg/Nijmegen (Oost-Brabant/Noord-Limburg). In beide gebieden is vanaf 2001 tot 2006 sprake van een toename van het aantal campings, respectievelijk 7% en 10%. Het aantal slaapplaatsen (maat voor het aantal standplaatsen) is echter min of meer gelijk gebleven: schaalverkleining. Het gevolg van het opkomende boerencampings?

Kijkend naar een periode van 10 jaar (2001-2012) is juist sprake van een afname van het aantal campings. In West- en Midden Brabant is ook dan sprake van schaalverkleining. In Oost-Brabant/Noord-Limburg is dan sprake van een afname van 10 en 11% van respectievelijk het aantal campings en het aantal slaapplaatsen.

Correctie is al in gang gezet
Op basis van de registratie van het CBS kun je constateren dat vanaf 2000 enige jaren sprake is geweest van een groei van het aantal bedrijven. De markt is inmiddels echter gewijzigd, een correctie van het in de eerdere jaren ontstane overaanbod is aan de orde. Léon Jobse van ZKA Consultants & Planners: “Onze verwachting is dat deze correctie verder door zal zetten. Niet alleen in Brabant, in een aantal andere gebieden lijkt het overaanbod nog groter te zijn! Een goed marktonderzoek moet de basis zijn voor het opzetten of uitbreiden van een camping. Immers het runnen van een camping is ‘serious business’! Regionaal is het van belang goed te sturen op basis van een goed onderzoek van vraag- en aanbod”.

Kustgebieden wel vol
De extreme leegstand van (boeren-)campings in Brabant dit moment wordt zeker niet helemaal verklaard door het aantal campings of standplaatsen. Een feit is dat nu eenmaal in Nederland minder wordt gekampeerd. Daarbij komt nog eens dat het mooie weer van deze periode een natuurlijke ‘trek naar het water’ tot gevolg heeft. Campings in de kustgebieden en aan water functioneren dan beter dan de campings die meer in het binnenland liggen. Ook voor mini-campings geldt dit: een belrondje naar mini-campings op Walcheren geeft bijvoorbeeld aan dat de boerencampings daar allemaal vol zitten! De huidige lage bezetting van campings is dan wellicht een ‘ziektesymptoom’, maar dit wil nog niet direct zeggen dat de situatie erger dan in andere toeristische gebieden!

Meer informatie: www.zka.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *