Zeven Nederlandse campings minder in toplijst van Europese Campings

De ANWB en ADAC hebben hun lijst met de voorhoede van Europese campings weer gepresenteerd. Dit jaar staan er 129 campings op de lijst. Tien minder dan vorig jaar. In Nederland liep het aantal campings terug van 39 naar 32. Toch blijft Nederland het land met de meeste Best Erkende Campings van Europa.

Animatie is een sterk punt van veel Nederlandse campings (foto: Beerze Bulten)
Animatie is een sterk punt van veel Nederlandse campings (foto: Beerze Bulten)

Om in aanmerking te komen voor het predicaat ‘Best Erkende Camping’ dient een recreatiebedrijf voldoende punten te halen voor vijf sterren. De beoordeling wordt gedaan door onafhankelijke campinginspecteurs van zowel ANWB als ADAC. In Europa worden jaarlijks 9000 campings beoordeeld. Naast de kopgroep van 129 bedrijven met vijf sterren, is ook de groep met 4,5 sterren nog exclusief. Dat zijn er 140.

Loopt de kwaliteit terug?
We vroegen de ANWB om een toelichting voor de stevige daling van het aantal Nederlandse campings. Volgens Harm Jan Buruma van de ANWB hoeven we ons geen zorgen te maken: “Er is altijd een deel van de Best Erkende Campings die net op het randje balanceert. Bovendien zijn de inspecties ook momentopnames. We zien dat veel campings die dit jaar zijn afgevallen, vorig jaar nieuw waren in de lijst. Landal Sluftervallei is overigens niet echt een nieuwe toevoeging. Vorig jaar troffen de inspecteurs de camping midden in een verbouwing. Dus toen hebben we de camping een jaartje niet meegenomen.”

“Overigens moet je je ook niet blind staren op de sterrenclassificatie.” vindt Buruma, “Lang niet elke doelgroep is op zoek naar een camping met het complete pakket aan voorzieningen. Elke camping heeft zijn doelgroep. We zien dat sommige campings keuzes make voor een specifieke nichemarkt. Vaak komen deze campings daardoor niet meer in aanmerking voor vijf sterren omdat ze niet voor iedereen aantrekkelijk zijn. Maar is dat een verkeerde keuze? Ik denk het niet. In onze gidsen geven we bij dit soort campings duidelijk aan dat zij voor een specifieke groep juist extra aantrekkelijk zijn.”

Volens Buruma ligt de gemiddelde kwaliteit van de Nederlandse campings op een bijzonder hoog niveau. Mede door de regelgeving kom je hier eigenlijk geen slechte campings tegen. De waardering wordt vastgesteld aan de hand van een scorelijst. Er zijn geen punten te noemen waarop Nederland structureel te laag scoort. Wel noemt Buruma een aantal aspecten waarin de Nederlandse kampeersector zich positief onderscheidt:

  • Extreem veel speelplekken; soms zlefs op elk kampeerveldje
  • Goede slechtweervoorzieningen
  • Hoge kwaliteit van de animatie
  • Veel overdekte zwembeden
  • Veel bedrijven hebben sanitair dat is aangepast voor gehandicapten

De lijst met Best Erkende Campings in Nederland:

  1. Camping, De Kleine Wolf Stegeren
  2. Marveld Recreatie, Groenlo
  3. Camping TerSpegelt, Eersel
  4. Camping De Paal, Bergeijk
  5. Vakantiepark Leukermeer, Well
  6. Recreatiecentrum Ackersate, Voorthuizen
  7. Vakantiepark ’t Rheezerwold, Heemserveen
  8. Kampeerdorp De Zandstuve, Rheeze
  9. Sprookjescamping De Vechtstreek, Rheeze
  10. Vrijetijdspark Beerze Bulten, Beerze
  11. Camping Tempelhof, Callantsoog
  12. Vakantiepark Het Stoetenslagh, Rheezerveen
  13. Camping De Papillon, Denekamp
  14. Recreatiecentrum De Vogel, Hengstdijk
  15. Camping De Wildhoeve, Emst
  16. Camping en Bungalowpark De Haeghehorst, Ermelo
  17. Recreatiecentrum De Paalberg, Ermelo
  18. Vakantiepark, Watersport- en Partycentrum De Kuilart, Koudum
  19. Vakantiepark De Twee Bruggen, Winterswijk Miste
  20. Camping De Wijde Blick, Renesse
  21. Camping Julianahoeve, Renesse
  22. Vakantiecentrum De Fruithof, Klijndijk
  23. Vakantiepark De Krim, De Cocksdorp
  24. Recreatiecentrum De Schatberg, Sevenum
  25. Camping De Leistert, Roggel
  26. Familievakantiepark Krieghuusbelten, Raalte
  27. Vakantiepark De Luttenberg, Luttenberg
  28. Camping ’t Veld, Rheeze
  29. Campingpark de Bongerd, Tuitjenhorn
  30. Kampeerpark De Boshoek, Voorthuizen
  31. Landal Sluftervallei, De Cocksdorp (NIEUW)
  32. Camping De Molenhof, Reutum (NIEUW)

Afvallers
De laatste twee campings zijn dit jaar nieuw in de lijst. De negen campings die in 2015 zijn afgevallen zijn: Landal Esonstad, Molecaten Park Flevostrand, Vakantiepark Hunzedal, Camping de Hertshoorn, Roompot Beach Resort, Kampeerterrein Meerwijck, Camping Lauwersoog, Recreatiecentrum Bergumermeer en Molecaten park De Kuierpad.

De campings krijgen de scorelijst van de inspecties niet toegestuurd. Dat gebeurt volgens Buruma met een reden: “De inspectierapporten zijn bijzonder complex. De inspecteurs voeren de inspecties uit met een programma op de I-pad. We hebben nu ook beter de mogelijkheid om gegevens te koppelen. De grootte van en zwembad wordt bijvoorbeeld gekoppeld aan het aantal gasten; en ook de afstand tot natuurlijk zwemwater (de zee) heeft invloed op de beoordeling van een zwembad. Bovendien willen we ook niet dat bedrijven gaan shoppen naar punten. De totale kwaliteit moet gewoon in orde zijn. Wel geven campinginspecteurs regelmatig informeel advies aan de camping die zij hebben geïnspecteerd.”

Meer informatie: www.anwb.nl/kamperen

Zie ook artikel over de uitreiking van de ANWB Camping Awards

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *