Zeeland aan kop in ING Toerisme Index

Nederland wint aan kracht als vakantieland. Dat komt grotendeels door de aanhoudende groei van het aantal buitenlandse toeristen. In alle provincies behalve Groningen, Drenthe en Noord-Brabant is het aantal verblijfstoeristen in de afgelopen vier jaar dan ook flink gegroeid. Vooral de populaire provincies Noord-Holland en Zeeland trekken steeds meer buitenlandse gasten. In de ING Toerisme Index gaat Zeeland dan ook aan kop.

ING Toerisme index. Nederland = 100
ING Toerisme index. Nederland = 100

Sterke groei regionaal verblijfstoerisme door buitenlandse toerist
Het verblijfstoerisme in Nederland groeit fors, dit komt met name doordat er veel meer buitenlandse toeristen arriveren. Het aantal overnachtingen door buitenlandse gasten steeg van 2012 tot en met 2015 met ruim 25%. Het aantal nachten dat Nederlandse toeristen verbleven steeg met 5%. Vooral Noord-Holland en Zeeland zijn van oudsher populair bij buitenlandse toeristen en plukken daar momenteel de vruchten van. In Noord-Holland is het succes sterk gedreven door Amsterdam terwijl in Zeeland de aantrekkingskracht van de kust op Belgen en Duitsers verder toeneemt. Door de snel groeiende stroom buitenlandse toeristen doen provincies en bezienswaardigheden er verstandig aan om zich in toenemende mate internationaal te profileren.

de jachthaven van Vlissingen (Zeeland)
de jachthaven van Vlissingen (Zeeland)

Zeeland is de toerisme provincie bij uitstek
Uit de ING Toerisme Index blijkt dat Zeeland de toerisme provincie bij uitstek is. De ING Toerisme Index geeft een indicatie van het regionale belang van het toerisme. Zeeland staat bovenaan vanwege het relatief grote aantal overnachtingen in hotels, b&b’s, bungalowparken en op campings en het zeer ruime horeca-aanbod. Drenthe, Limburg, Noord-Holland en Friesland scoren ook bovengemiddeld terwijl Utrecht, Zuid-Holland en Groningen het minst nadrukkelijk aanwezig zijn op de toeristische kaart van Nederland.

Meer Nederlanders op vakantie in eigen land
Het aantal respondenten op de ING Vraag van Vandaag dat dit jaar minimaal één keer in eigen land op vakantie denkt te gaan is licht gestegen. Daarvan zullen provincies, zoals Gelderland en Overijssel, die vooral populair zijn bij Nederlandse toeristen naar verwachting profiteren. Toeristen die in eigen land op vakantie gaan, kiezen de afgelopen jaren relatief minder vaak voor een verblijf in Noord- of Zuid-Nederland. Vakantiepatronen verschuiven en investeringen in toeristische infrastructuur zoals attracties en accommodaties zijn noodzakelijk om aantrekkelijk te blijven voor vakantiegangers.

Meer informatie in ING rapport: Toerisme groeit in meeste provincies (pdf)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *