Windmolens zorgen voor 30% minder toeristen in Friesland

Toeristische ondernemers langs de IJsselmeerkust en de Waddeneilanden maken zich ernstige zorgen als er een windmolenparken met molens van 200 meter hoogte vlak voor toeristische topgebieden worden geplaatst. Enquêtes onder hun gasten wijzen uit dat dan meer dan 30% niet meer terug zal komen naar Friesland. Dit is voor RECRON en HISWA een onacceptabel percentage.

Windmolens dicht voor de kust bij Kopenhagen
Windmolens dicht voor de kust bij Kopenhagen

Effecten toerisme in beeld brengen
HISWA en RECRON hebben de Provincie Fryslân gevraagd om te berekenen wat de gevolgen zullen zijn voor de plaatsing van grote windmolen voor de toeristische sector. Al anderhalf jaar is het ijzig stil stelt HISWA regiomanager Jan Ybema. “Het lijkt erop dat de provincie de discussie niet breder wil zien. Daarbij vergetend dat windmolens met zware subsidies zullen worden geplaatst. Zo maak je met subsidie een andere sector, in dit geval het toerisme, kapot. Je kan vergelijken met Italianen die het Gardameer vol met windmolens zouden plaatsen. Zo gek zijn ze echt niet!”

RECRON en HISWA pleiten daarom voor een zogenaamde regionale maatschappelijke kosten baten analyse (mkba). Petra Ellens van de RECRON: “Met deze mkba wordt een analyse gemaakt wat de effecten zijn van een windmolenpark inclusief die voor de omgeving. Interessant is dat landelijk het Centraal Plan Bureau deze mkba al heeft uitgevoerd en tot de conclusie kwam dat uitstel van de ontwikkelingen van windmolens op land (inclusief die op het IJsselmeer) wenselijk is. Omdat toerisme afhankelijk is van een mooi landschap dienen deze negatieve effecten te worden meegenomen. Tot op dit moment wordt de windmolendiscussie dus veel te simpel benaderd. Juist zuidwest Friesland en de Waddeneilanden draaien voornamelijk op toerisme.

Friesland zelf aan zet
Ook wordt volgens de branches door de provincie gesuggereerd dat het Rijk bepaalt waar de windmolens in het IJsselmeer komen te staan. Dit is niet zo omdat iedere provincie zelf haar gebieden mag bepalen als ze het gestelde aantal megawatts maar haalt. Doet de provincie dit niet dan kan het Rijk dit vervolgens afdwingen.

Visueel en geluid
HISWA en RECRON vragen verder aan de provincie om door een onafhankelijk bureau in beeld te brengen hoe een windturbinepark er nu werkelijk uit komt te zien. Windmolens met een tiphoogte van 200 meter zijn bijvoorbeeld 5 keer groter dan de Oldehove. Schetsen gemaakt door de windhandel worden vaak opgeleukt en zien er veel kleiner en vager uit dan ze in werkelijkheid zijn. Ook de gevolgen van geluid dat door de molens wordt geproduceerd zien we nergens in de discussie terug. Geluid draagt namelijk erg ver over het water.

Andere energiebesparing onderzoeken
Een mkba kan ook leiden tot een conclusie dat andere vormen van duurzame energie, zoals zonne-energie of isolatie van gebouwen veel interessanter zijn. Niet voor niks pleitten professoren Willem Vermeend en Rick van der Ploeg eind januari om te stoppen met de gesubsidieerde windmolen handel. HISWA en RECRON vragen de provincie om de zaak breder aan te vliegen. Een aardige woordspeling omdat eerder onderzoek naar een windmolenpark voor de Afsluitdijk en in de Waddenzee niet mocht vanwege natuurwetgeving. Maar misschien waren we dit allemaal even vergeten.

Bron: persbericht Recron

Zie ook 2 artikelen op deze site n.a.v. een onderzoek door ZKA Leisure:
https://pretwerk.nl/topnieuws/windmolens-voor-de-kust-hebben-negatief-effect-op-toerisme-deel-1/24773
https://pretwerk.nl/topnieuws/windmolens-voor-de-kust-hebben-negatief-effect-op-toerisme-deel-2/24821

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *