West Vlaanderen investeert in 15 toeristische uitkijktorens

De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer hebben 15 dossiers goedgekeurd voor de realisatie van uitkijktorens. De beslissing kadert in het innovatief toeristisch programma ‘Horizon 2025’. In totaal investeert de Provincie twee miljoen euro. Zowel openbare besturen, verenigingen als private actoren hebben voorstellen ingediend. De nieuwe uitkijktorens zijn verspreid over de hele provincie en bieden een extra dimensie aan het toeristisch aanbod.

Visualisatie van de uitkijktoren Middelkerke-Westende

Met dit nieuwe initiatief willen de Provincie en Westtoer de toeristische sector in West-Vlaanderen een bijzondere impuls geven. “Voor Horizon 2025 is 2 miljoen euro voorzien. Samen met de projecten rond infrastructuur en evenementen investeert de Provincie in totaal 5 miljoen euro extra in het West-Vlaams toerisme. Dit is de grootste investering ooit op het vlak van toerisme”, aldus Franky De Block, gedeputeerde en voorzitter Westtoer.

Beleving in het landschap Met Horizon 2025 investeren de Provincie West-Vlaanderen en Westtoer in landschapsbeleving in de toeristische regio’s. Er komt een netwerk van gratis toegankelijke landschapsobservatiepunten. Dit zijn vooral uitkijktorens en belevingsplatformen die verspreid zijn over de hele provincie.

Doel is om de attractiviteit van de vier toeristische regio’s te verhogen. Ook de beleving van recreatieve routes en netwerken wordt hiermee gestimuleerd. Verder wil men ook de aantrekkingskracht van steden en dorpen verhogen.
Guido Decorte, gedeputeerde: “In totaal zijn 30 projectvoorstellen ingediend. Op basis van diverse criteria heeft een expertenjury 15 beloftevolle projecten geselecteerd. Andere ingediende projecten moeten verder uitgewerkt en geconcretiseerd worden. Er wordt over deze project beslist in een tweede selectieronde in het najaar van 2017”.

Geselecteerde projecten Het gaat voor een deel over bestaande constructies zoals onder meer kerktorens en watertorens die mits een aantal ingrepen veilig kunnen ontsloten worden voor het grote publiek. Maar er wordt ook geïnvesteerd in de bouw van 6 nieuwe uitkijktorens, op uitgelezen plekken in West-Vlaanderen.

In het Brugse Ommeland is een project geselecteerd dat voorziet in een opbouw op de pompentoren nabij de Statieput van Eernegem (Ichtegem) en een nieuwbouwproject voor een uitkijktoren in het Landschapspark Bulskampveld (Doomkerke-Ruiselede).

Aan de Kust zijn vier projecten weerhouden: de inrichting van een uitkijkpunt op de site Halve Maan op de oosteroever van Oostende, de bouw van een nieuwe uitkijktoren op de sokkel van de watertoren in de Warandeduinen in Middelkerke, de bouw van een nieuwe uitkijktoren op de Hoge Blekker in Koksijde en de toevoeging van een uitzichtpunt bij het bezoekerscentrum De Uitkerkse Polder in Blankenberge.

In de Leiestreek krijgt de ontsluiting van de voormalige watertoren op de site TRANSFO in Zwevegem groen licht. Verder ook het toegankelijk maken van de Sint-Maartenskerktoren in Kortrijk en het inrichten van een observatieplatform in Gijzelbrechtegem (Anzegem). In Roeselare zal geïnvesteerd worden in de bouw van een nieuwe uitkijktoren in het Bergmolenbos.

In de Westhoek werden vijf projecten geselecteerd waarvan twee kerktorens: de Sint-Niklaastoren in Veurne en de toren van de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Zonnebeke. Ook de ontsluiting van de mouterijtoren van de Kinderbrouwerij in Reningelst (Poperinge) krijgt ondersteuning. De gemeente Houthulst kan aan de slag met de realisatie van een panoramisch infopaneel in de Vredesmolen in Klerken en de bouw van een uitkijktoren ter hoogte van Knokkebrug. Op de Kemmelberg, tenslotte, krijgt de Belvedèretoren een tweede leven.

Samenwerkingsovereenkomsten
Er wordt met de geselecteerde initiatiefnemers een samenwerkingsovereenkomst afgesloten. Daarin wordt bepaald welke partij de diverse aspecten van de realisatie op zich neemt. De Provincie en Westtoer zullen de geselecteerde projecten in elk geval financieel, organisatorisch en communicatief ondersteunen.

Meer informatie: www.westtoer.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *