Watersportsector ziet lichtpuntjes na Hiswa te Water

Een positief signaal uit de watersportsector; Uit een peiling onder exposanten van de HISWA te Water 2013 blijken meer offertes en proefvaarten aangevraagd dan vorig jaar. Een aantal jachtbouwers en importeurs heeft op de beurs zelf al een of meerdere boten verkocht. Hoewel de HISWA te water wat minder bezoekers trok (24.241 versus 25.907 in 2012), zien exposanten weer meer beweging in de markt.

hiswatewaterConcrete verkopen
Veel exposanten toonden zich optimistischer dan het afgelopen half jaar. Er werden op de beurs weer boten verkocht en veel afspraken gemaakt voor proefvaarten. De meeste toeleveranciers op de kade gaven eveneens aan goede zaken gedaan te hebben. “Als mensen vanwege het economisch tij nog niet toe zijn aan een nieuwe boot, investeren ze vaak wel in apparatuur en technische snufjes voor hun huidige boot. Daar profiteren wij natuurlijk van”, laat Patrick Noor van DMS Holland weten. Ook Jachthaven Lelystad-Haven kijkt tevreden terug: “We hebben onze haven hier prima op de kaart kunnen zetten. Ik verwacht dan ook veel nieuwe aanloop van HISWA te water bezoekers in onze haven.”

Vincent de Heer van zeilscholen.nl en coördinator van de (kinder)activiteiten op het water liet honderden kinderen en volwassenen kennismaken met de watersport. “Het was de hele week een drukte van belang bij ons op de steigers. Kinderen die nog nooit in een boot gezeten hebben, hadden dolle pret. We hopen natuurlijk dat ze hierdoor fervente watersporters gaan worden.”

HISWA Nautisch Centrum Amsterdam geopend
Koning Willem-Alexander gaf op dinsdag 3 september jl. niet alleen het startsein voor de 30ste HISWA te water maar opende ook het HISWA Nautisch Centrum Amsterdam. Hierin zijn inmiddels de kantoren van HISWA Vereniging en HISWA Multimedia en het havenkantoor van Amsterdam Marina gevestigd. Op de begane grond heeft restaurant Loetje haar intrek genomen. Rondom de jachthaven komt de komende jaren ruimte voor meerdere nautische bedrijven en woningen, waarmee de NDSM-werf in de toekomst omgevormd wordt tot dé nautische hotspot van Amsterdam. Locoburgemeester Freek Ossel sprak op de officiële opening uit ‘heel blij en trots te zijn dat de HISWA hier is aangemeerd’. Bovendien wist hij te vertellen dat de komst van de HISWA op termijn zo´n 170 arbeidsplaatsen, 85 duizend euro aan toeristenbelasting en ruim 7 miljoen aan jaarlijkse bestedingen in de lokale economie genereert. “Dat is het directe rendement, maar minstens zo belangrijk; de komst van de HISWA geeft extra schwung aan het gebied,” aldus Ossel.

HISWA te water 2014
De volgende editie van de HISWA te water vindt plaats van dinsdag 2 tot en met zondag 7 september 2014 in de Amsterdam Marina op de NDSM-werf in Amsterdam-Noord.

Bron: persbericht HISWA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *