Volop nieuwe Green Deals afgesloten in de recreatiesector

Op 14 juni ondertekende minister Maxime Verhagen weer 59 nieuwe Green Deals, waarmee organisaties afspraken maken met de overheid om bij te dragen aan een groenere samenleving. Ook de recreatiesector komt met initiatieven. Zo worden er o.a. afspraken gemaakt met zwembaden om meer duurzame energie te gebruiken en minder schadelijke chemicaliën.

Verduurzamen zwembaden
Zwembaden zijn grootverbruikers van elektriciteit, aardgas, drinkwater en in mindere mate chemicaliën. Met verschillende initiatieven wordt al geprobeerd het gebruik van energie en grondstoffen te verminderen. Bij deze green deal zijn o.a. de zwembond KNZB, diverse exploianten (w.o. Optisport), en de vereniging Sport en Gemeenten betrokken.

Land van bezinning in Noord- en Zuid-Holland
De betrokken partijen willen samen een of meer nieuwe wellnesslandgoederen realiseren. Daarbij willen ze natuur- en recreatiegebieden rond de economische kern duurzaam inrichten en in stand houden. Doel: het vergroten van de mogelijkheden voor recreatie, verbetering van natuur en landschap en het versterken van de lokale/regionale economie. Uitdaging hierbij is het doorlopen van alle procedures en het vinden van een geschikte locatie voor vestiging van het wellnessbedrijf en substantiële versterking van natuur en landschap, binnen de mogelijkheden van grondaanbod, ruimtelijke ordening en natuurregelgeving.
Betrokken partijen zijn: Provincies Noord-Holland en Zuid-Holland, International Wellness Resorts BV, SBB, STIRR en RECRON

Uitbreiding camping Zeeburg in Amsterdam
De betrokken partijen willen de camping samen uitbreiden en bijdragen aan de inrichting en het beheer van de aan de camping grenzende provinciale ecologische verbindingszone. Doel: het vergroten van de mogelijkheden voor recreatie in de vorm van kampeermogelijkheden, verbetering van natuur en landschap en het versterken van de lokale/regionale economie. Uitdaging hierbij is het vinden van de ideale combinatie van uitbreiding van de camping en versterking van de natuurwaarden, binnen de bestaande regels van natuur, water en ruimtelijke ordening.
Betrokken partijen zijn: Camping Zeeburg, Provincie Noord-Holland, Gemeente Amsterdam, STIRR en RECRON.

Icoonproject recreatie in de uiterwaarden van Midden Nederland
De betrokken partijen willen in een aantal nader te bepalen uiterwaarden de realisatie van enkele belangrijke economische dragers bespoedigen. Hiermee willen zij de mogelijkheden voor recreatie vergroten, natuur en landschap verbeteren en de lokale/regionale economie versterken. Uitdagingen zijn de uitbreiding van recreatieve activiteiten het jaar rond, met gebruikmaking van vaste bebouwing binnen bestaande ruimtelijke ordening en waterwetgeving, en verbetering van de kwaliteit van natuur en landschap.
Betrokken partijen: Recreatie Midden Nederland, STIRR en RECRON.

Icoonproject recreatie en natuur op de Veluwe
De betrokken partijen willen de realisatie van enkele belangrijke economische dragers op de Veluwe bespoedigen door partijen samen te brengen en intenties vast te leggen. Hiermee willen ze de mogelijkheden voor recreatie vergroten, natuur en landschap verbeteren en de lokale/regionale economie versterken. Uitdagingen zijn het zoeken van ruimte binnen bestaande natuurwetgeving voor uitbreiding van recreatieve ontwikkelingen en verbetering van de kwaliteit van natuur en landschap.
Betrokken partijen: RGV Holding BV, Provincie Gelderland, STIRR en RECRON.

Biogas op Landgoed De Logt
Partijen realiseren gezamenlijk het nieuw te ontwikkelen Landgoed De Logt. Onderdeel daarvan is de realisatie van een biogasinstallatie. Deze Green Deal helpt om de samenwerking te structureren. Het is een uitdaging om een optimale toepassing te vinden voor de geproduceerde duurzame energie. Daarom draagt de Green Deal ook bij aan het in beeld brengen van lokale toepassingen, zoals levering aan vakantiepark De Reebok.
Betrokken partijen, o.a.: Natuurmonumenten, Vakantiepark De Reebok Oisterwijk BV en Landgoed De Rozephoeve.

Bekijk alle nieuw afgesloten Green Deals op: www.rijksoverheid.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *