Vlaamse overheidsdienst promoot vakantiehuizen zonder vergunning

De Vlaamse ombudsdienst heeft een kritisch rapport gepubliceerd over de vakantiewoningen die worden aangeboden op www.visitflanders.be en www.vlaanderenvakantieland.be. Overheidsdienst Toerisme Vlaanderen houdt zich namelijk niet aan de belofte om enkel promotie te voeren voor de vakantiewoningen met een vergunning. Zelfs meer dan de helft voldoet daar niet aan. Deze gang van zaken is vooral schadelijk voor exploitanten die wel netjes volgens het logiesdecreet werken. (Toerisme Vlaanderen is inmiddels gestopt met promoten van niet-vergunde vakantiewoningen.)

Toerisme VlaanderenDe vergunning stelt o.a. eisen aan de veiligheid en hygiëne van de logiesaccommodaties. De ombudsdienst merkt op: “De overheid promoot zelfs vakantiewoningen die eigenlijk een sanctie zouden moeten krijgen omdat ze zich helemaal niks aantrekken van de regelgeving.”

Aanbeveling
Omdat het al te gemakkelijk zou zijn om nu dan maar gauw-gauw die promotiebelofte weer in te slikken, beveelt de ombudsman Toerisme Vlaanderen aan om de eigen regelgeving te respecteren en zo te beantwoorden aan de verwachting dat de Vlaamse overheid enkel kwaliteit en eerlijke concurrentie promoot.

Alleen foute promotie in Nederland
Minister van Toerisme, Geert Bourgeois, wil dit brandje zo snel mogelijk blussen, en laat weten: “Toerisme Vlaanderen voert alleen promotie voor de vergunde. Er was één website, Visit Flanders, die in Nederland de link maakte naar de CIB. De andere websites, in Italië, Spanje en elders in het buitenland, maakten alleen de link naar de vergunde. Ook Vlaanderen Vakantieland promoot alleen de vergunde. Dat is zoals afgesproken. Dat verandert niet.” De koppen in de kranten, die suggereren dat de helft van de accommodaties onveilig is, kloppen volgens hem niet: “Het is niet omdat je logies hebt dat niet aangemeld of niet vergund is, dat het onveilig is.”

Topje van de ijsberg?
In een reactie laat een Vlaamse logiesuitbater weten: “En dat is nog maar het topje van de ijsberg. De provinciale cel Westtoer (waar u zich op baseert voor het cijfermateriaal) is mijn inziens helemaal niet op de hoogte van het werkelijke aanbod van logies. We stellen in de praktijk vast dat illegale vakantiewoningen steeds meer gepromoot worden via belangrijke OTA’s (Booking.com – Tripadvisor – Airbnb -…) of promotiesites zoals Homeaway.com, Flipkey,… die helemaal geen onderscheid maken tussen vergunde en niet reglementaire logies. Als ik de databank van het VLIS vergelijk met wat er in werkelijkheid wordt aangeboden dan stel ik vast dat in Brugge 6 op 7 vakantiewoningen of gelijkaardige logies niet handelen volgens het decreet.”

Meer informatie:
www.vlaamseombudsdienst.be/ombs/index.html

Eén reactie

  1. Op het moment van verschijnen was dit artikel al oud nieuws aangezien de link waar het over ging al weggehaald was.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *