Vlaamse kust; geen topzomer, wel betere spreiding

Het provinciebedrijf Westtoer noteert mooie resultaten voor het toerisme aan de Kust in de eerste acht maanden van het jaar. Het voorjaar was veel beter dan in 2013. De typisch Belgische zomer van 2014 haalt niet het niveau van de topzomer 2013, maar is eerder gemiddeld. In totaal hebben 6,1 miljoen dagtoeristen de Kust bezocht in juli en augustus. Het hedendaagse kusttoerisme is meer dan ooit gespreid over de vier seizoenen. De matige zomer wordt dan ook ruim gecompenseerd door het prima voorjaar.

Belgische-zomer

Uitstekend voorjaar
In vergelijking met het sombere voorjaar van 2013 startte 2014 veel beter. Vorig jaar was het wachten tot juli op de eerste mooie dagen en de grote toeloop naar de Kust. Dit resulteerde in een topzomer voor 2013, na zes mindere maanden. In 2014 werd het startsein voor het mooie weer al gegeven vanaf de krokusvakantie en het volledige voorjaar bleef prachtig. De zomer daarentegen bleek typisch Belgisch. Juli startte aarzelend, maar kende toch enkele warme zomerse dagen. Augustus zette de trend even verder, maar verviel snel in wisselvalig weer.

Geen topzomer
“De toeristische sector aan de Kust noteert geen topzomer. Bij goed weer zorgde de strandbeleving voor een unieke sfeer. Bij wisselvallig weer hebben vakantiegangers kennis gemaakt met evenementen, attracties en het recreatieve aanbod. Het kusttoerisme spitst zich meer dan ooit toe op de vier seizoenen. Zo’n 30 à 40 % van de bestedingen gebeuren in juli en augustus. Naast het voorjaar is ook het najaar een belangrijke periode voor het dag- en verblijfstoerisme. Ongeveer 25 % van de omzet gebeurt in de laatste vier maanden van het jaar”, aldus Franky De Block, gedeputeerde en voorzitter Westtoer.

3% meer overnachtingen vakantiewoningen
In de zomervakantie noteerden de toeristische verhuurkantoren 3% meer overnachtingen in vakantiewoningen. Voor de totale periode januari tot augustus wordt een stijging van 1% vastgesteld. Augustus is de belangrijkste zomermaand qua volume en nam in 2014 verder toe (+5%). Juli kende een mindere start, maar op maandbasis is een lichte stijging van 1% genoteerd. De mooie zomer van 2013 en het prima voorjaar van 2014 hadden een gunstige invloed op de boekingen voor deze zomer. Augustus kon bijkomend voordeel halen uit de betere tweede helft van juli via last minute boekingen. Ook met de promotiecampagne voor vakantiewoningen aan de Kust kon CIB Vlaanderen dit jaar een ruim publiek bereiken. De campagne is georganiseerd in samenwerking met Westtoer en met de steun van de Vlaamse overheid.

Voorjaar compenseert mindere zomer voor dagtoerisme
In de zomer van 2014 kwamen 6,1 miljoen dagtoeristen naar de Kust, 9% minder dan vorig jaar. Door het beperkt aantal zonnige topdagen (zon- en feestdagen) in juli en augustus telde deze zomer geen echte piekmomenten van 230.000 dagtoeristen aan de Kust.
Het mooie weer in de eerste zes maanden van 2014 zorgde voor 20% meer dagtoeristen. Tot eind augustus kozen al 13,5 miljoen toeristen de Kust als bestemming voor een daguitstap, dat is 5% meer dan in 2013.

Positieve cijfers voor hotels op jaarbasis
In de zomer van 2013 haalden de hotels zeer hoge gemiddelde bezettingsgraden van 82% en 88%. In 2014 noteert de hotelsector gemiddeld 77% in juli en 83% in augustus. Bijgevolg ligt ook het aantal hotelovernachtingen in de vakantiemaanden lager dan vorig jaar (-6%). Op langere termijn merken we echter een gestage toename van de bezettingsgraad bij een steekproef in kusthotels. Voor juli en augustus 2014 is het niveau van bezetting alvast hoger dan 2012 en 2011. De positieve tendens bij hotels is ook merkbaar de rest van het jaar. De hotelovernachtingen van januari tot augustus nemen met 1% toe.

Mooi voorjaar voor campings
De campings hadden duidelijk voordeel met het goede weer in de eerste zes maanden (+11%), maar noteerden minder overnachtingen in de zomer (-2%). Vanaf het voorjaar tot eind augustus tellen de campings 2% meer overnachtingen.
Vakantiecentra hebben een positieve balans, zowel voor de zomer (+2%) als op jaarbasis (tot eind augustus +2%). Voor jeugdlogies (-2%) en vakantieparken (-8%) is 2014 niet goed gestart en ook de zomer kon dit niet goed maken (respectievelijk -6% en -3%).

Attracties en musea: voorjaar beter dan zomer
Deze zomer hebben alle attracties en musea samen (indoor & outdoor) minder bezoekers ontvangen (-6%). Voor de indoor attracties en musea was augustus positief (+ 5%), maar juli niet (-10%). De buitenattracties hebben deze zomer minder bezoekers ontvangen (-7%).
In het voorjaar bleef het aantal bezoekers gelijk. De periode januari-juni was door het mooie weer positief voor de outdoor attracties (+ 5%) en negatief voor de indoor attracties en musea (-12%).

Deze resultaten komen voort uit de monitor van het ‘KiTS’-project van Westtoer, met steun van de kustgemeenten en de Vlaamse regering.

Bron: persbericht Westtoer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *