Vierdaagse nu al in voorbereiding op 100e editie

Dit jaar vindt de 99e editie plaats van de Vierdaagse van Nijmegen. Nu al is de organisatie in voorbereiding op de 100e editie, die groter en spectaculairder moet worden dan de voorgaande edities. Het aantal deelnemers wordt in ieder geval eenmalig opgerekt van 44.000 naar 50.000. De directie gaf een toelichting op volgend jaar tijdens een relatie-bijeenkomst van Albron, die zorg draagt voor het eten en drinken op de start- en finishplek. 

Om te benadrukken dat de Vierdaagse van Nijmegen vooral een sportevenement is, wordt er in 2016 een aantal extra uitdagingen toegevoegd. Zo wordt de langste afstand (50 km) verlengd met een vrijwillige lus van 5 km, waardoor weer de oorspronkelijke historische afstand van 55 km gelopen kan worden.

De Vierdaagse zet Groesbeek ook een hele dag op z'n kop
De Vierdaagse zet Groesbeek ook een hele dag op z’n kop

Logistieke uitdaging
Het evenement is voor Nijmegen en de regio een belangrijk toeristisch hoogtepunt van het jaar. Een groot deel van de bezoekers is afkomstig uit het buitenland, maar ook Nederlandse deelnemer wil in de buurt overnachten; en zij nemen vaak familie en fans mee. De 6000 extra deelnemers betekent veel extra planwerk voor de toeristische sector.
Een evenement van een dermate grote omvang als de Vierdaagse zorgt ook voor het testen van allerlei logistieke en praktische processen in de facilitaire dienstverlening en catering. Zo durft de organisatie het nog niet aan om over te stappen op cashless betalen omdat de internetverbindingen in Nijmegen zwaar onder druk staan tijdens de top-uren; en dat zorgt incidenteel voor instabiele verbindingen. Bovendien zijn niet alle buitenlandse gasten in het bezit van kaarten die door Nederlandse pinautomaten worden geaccepteerd. Een verbetering dit jaar is de aanleg van een glasvezel-kabelnet, die door de boomkruinen is gespannen.

Wedren (aankomstplein) om kwart over een
Wedren (aankomstplein) donderdag om kwart over een

De logistiek bij Albron (eten en drinken) is ten opzichte van vorig jaar weinig veranderd. Er wordt alleen wat meer aandacht besteed aan gezonde en verantwoorde producten. Zie ook ons verslag ‘Bier en friet blijven de hardlopers‘ uit 2014.
De aankomst- en vertrekplek ‘De Wedren’ is een mierenhoop van vrolijke wandelaars. Bijgaande foto is genomen om kwart over één; terwijl de colonne met lopers nog tot 17.00 uur (deadline voor aankomst) blijft  binnenkomen op het plein. Het ’tijdelijk’ personeel dat de foodservice verzorgt is in de basis hetzelfde team dat ook het eten en drinken op De Keukenhof (een 8 weeks-evenement) organiseert.

Meer informatie: www.4daagse.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *