Verzetsmuseum Junior winnaar ‘Kidsproof Museum 2015’

Verzetsmuseum Junior in Amsterdam is volgens kinderen het beste museum van Nederland. Het museum behaalde een score van 8,88. Via een gratis app of de website museumkids.nl gaven ruim 2800 Museuminspecteurs tussen de 6-12 jaar een rapportcijfer aan de 419 musea die zij bezochten.

Foto: Merijn Soeters/Verzetsmuseum Amsterdam
Foto: Merijn Soeters/Verzetsmuseum Amsterdam

Waar de kinderen voorgaande jaren vooral techniekmusea hoog waardeerden is dit jaar voor het eerst een historisch museum tot beste ‘Kidsproof Museum’ gekozen. Kinderen waren vooral onder de indruk van de inhoud, presentatie en boodschap van Verzetsmuseum Junior. ‘Ik vond het zo’n goed museum dat ik niks zou willen veranderen’, aldus een van de jonge bezoekers. Liesbeth van der Horst, directeur Verzetsmuseum Amsterdam: ‘Dat wij als historisch museum met een serieus onderwerp deze prijs winnen is echt geweldig. Verzetsmuseum Junior is al eerder bekroond, maar dat kinderen – de bezoekers waar het om gaat – ons museum zo hoog waarderen is echt de ultieme kroon op ons werk.’

Ooggetuigen uit de Tweede Wereldoorlog
Verzetsmuseum Amsterdam trekt sinds de opening in oktober 2013 veel aandacht met Verzetsmuseum Junior. In de tentoonstelling is een centrale rol weggelegd voor vier ooggetuigen uit de Tweede Wereldoorlog: Eva is Joods, Jan heeft ouders in het verzet, Nelly zit in de jeugdclub van de NSB en Henk vindt de oorlog vooral spannend. De ooggetuigen zijn in de tachtig, maar tijdens de oorlog rond de 9-14 jaar; dezelfde leeftijd als de doelgroep. Aan de hand van authentieke voorwerpen, animaties, audiofragmenten en interactieve spellen beleven kinderen de waargebeurde verhalen van de hoofdpersonen. In de cockpit van een vliegtuig worden verhalen verteld van kinderen in Nederlands-Indië, Suriname, de Nederlandse Antillen en de rest van de wereld.

Bezoekers & prijzen
In 2014 ontving Verzetsmuseum Amsterdam 26.132 kinderen (zowel in school- als in familieverband), een stijging van 35% ten opzichte van het aantal in 2013. In 2015 verwacht het museum opnieuw een stijging van het bezoekersaantal.
Het Verzetsmuseum won eerder de ANWB prijs voor het meest innovatieve uitje 2014 en de TripAdvisor Travellers’ Choice Award 2014. Ook was het museum genomineerd voor de European Museum of the Year Award 2015 en de Luigi Micheletti Award.

Uitslagen 2015

Provincie Naam Cijfer Aantal inzendingen
NH Verzetsmuseum Junior 8,88 193
ZH Naturalis 8,7 207
UT Het Spoorwegmuseum 8,5 202
DR Nationaal Gevangenismuseum 8,8 63
GE Nederlands Watermuseum 8,5 358
BR Natuurmuseum Brabant 8,85 143
FR Natuurmuseum Fryslan 8,6 224
FL Aviodrome 8,7 105
OV Natura Docet Wonderryck Twente 8,8 74

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *