Verwachtingen voor de recreatiesector in 2012

Wat staat de recreatiesector in 2012 te wachten? De economische groei komt nagenoeg tot stilstand; Wat brengt de Floriade?; Hebben de bezuinigingen op toeristische promotie nu al effect? Is de sportliefhebber nog wel te porren voor een reisje of blijft deze thuis voor de EK voetbal en de Olympische Spelen op TV? En dan zijn er nog de algemene trends.

Onzekere economie en bezuinigingen
Het Bruto Binnenlands Product groeit volgens ramingen van het CPB in 2012 met één procent. De consumptie van huishoudens stijgt met een kwart procent en de overheidsbestedingen lopen terug met 1,25%.
In onzekere economische tijden zien we dat mensen hun vakantie niet opgeven. Wel wordt er kritischer gekeken naar de kosten. Er is ook een groep die de vakantie ziet als een ontsnapmoment uit de treurigheid en die groep wil optimaal genieten.
De teruglopende overheidsbestedingen zien we terug in bezuinigingen op verschillende niveaus. Zo werd op nationaal niveau het budget voor Holland promotie aan het NBTC met 50% teruggeschroefd. Op lokaal niveau staan subsidies aan VVV’s en regiomarketing ter discussie. Ook recreatievoorzieningen, betaald door gemeenten, worden niet langer vanzelfsprekend volledig gesubsidieerd (b.v. dure zwembaden)

Floriade en groen themajaar
De Floriade (5 april – 7 oktober) is een lichtpuntje in sombere tijden. Voor deze wereldtentoonstelling zijn de meeste investeringen in de afgelopen jaren gedaan. Er worden minimaal 2 miljoen bezoekers verwacht; en vooral de ruime regio rondom Venlo zal profiteren. De Floriade trekt een extra doelgroep die in andere jaren niet naar ons land zou zijn gekomen.
Het uiteindelijke economische effect van de Floriade (uitgerekend door de Rabobank) is mede afhankelijk van aanhaakcampagnes door het locale bedrijfsleven. De kansen liggen er, maar in hoeverre worden deze opgepikt?
Floriade is de grote trekker voor het themajaar ‘Holland Naturally’. Maar er is in 2012 ook extra aandacht voor water- en watermanagement (Dutch Delta Design) en cultuurhistorie (2012: Jaar van de Historische Buitenplaats). Initiatieven rondom deze thema’s zijn terug te vinden op de website van het NBTC

Sportjaar
De EK voetbal (8 juni – 1 juli 2012) en de Olympische Spelen (27 juli – 12 augustus) zijn twee belangrijke evenementen voor sportliefhebbers. Met name de EK voetbal heeft een groot effect op de vakanties. Veel mensen vinden het leuk om de verrichtingen van oranje in eigen land te volgen en nemen pas na afloop (of na uitschakeling van het Nederlands elftal) de beslissing over hun verdere vakantie. Twee jaar geleden vond direct na de WK in Zuid Afrika een golf aan boekingen plaats. Deze ontwikkelingen spelen last-minute boekingen in ieder geval in de kaart.
De Olympische Spelen zijn dit jaar relatief dichtbij (Londen) en dat kan de sportliefhebber verleiden om de oversteek te wagen.

Internationaal toerisme
In veel landen is de economische situatie onzeker. Daarbij is het gunstig voor Nederland dat de situatie in Duitsland positief afsteekt bij de andere Europese landen. Deze belangrijke markt, met name voor de kustgebieden, lijkt daarmee redelijk stabiel.
Een hoge olieprijs maakt vliegen duurder. De vakanties naar goedkope zonbestemmingen worden daarmee onaantrekkelijker. Diverse goedkope bestemmingslanden in Afrika zijn op dit moment door politieke onrust relatief onaantrekkelijk.

Trends in recreatie en toerisme
• Groei van belang internet bij zoeken en boeken – belang van mobiel internet neemt toe.
• Verzadigde markt in Nederland; zowel op het gebied van dagattracties als verblijfsrecreatie. Gecombineerd met minder bestedingen kan dit zorgen voor een groei in faillissementen.
• Behoefte aan authenticiteit en vertrouwen
• Vergrijzing van de markt en meer aandacht voor toegankelijkheid en zorg.

#recreatie2012

Vakblad Recreatief Totaal geeft in januari een overzicht van diverse sleutelfiguren binnen de recreatie die hun eigen visie en aanbevelingen geven op ondernemen in recreatie in 2012. Ook dit artikel wordt verzorgd door Levend LAND Communicatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *