Zwembaden en kunstijsbanen in de problemen door hoge energietarieven

Recreatiebedrijven en attracties die veel energie nodig hebben komen in de problemen door de extreem hoge energiekosten op dit moment. In België zijn al diverse plannen voor een buitenijsbaan geschrapt. In Nederland gaven zwembadbranche en de kunstijsbanen onlangs noodkreet uit om te voorkomen dat er voorzieningen moeten sluiten.

In de winter worden in veel steden en dorpen mobiele ijsbanen geplaatst, passend in een sfeervolle winterse invulling. In België beslissen steeds meer gemeenten (die de kosten moeten dragen) om de pop-up attractie komende winter niet te plaatsen. In de gemeente Jabbeke geeft de burgemeester een toelichting op het besluit: “In 2019 betaalden we voor de piste en het verbruik een goeie 44.000 euro. Volgens onze financiële directeur zouden we dit jaar niet mee toekomen met 70.000 euro. Dat is erover.” Zie hier onder een korte documentaire over de ijsbanen in Belgische steden en dorpen.

Kunstijsbanen en zwembaden

In Nederland hebben organisaties van zwembaden en kunstijsbanen een position paper uitgebracht waarin zij de, vaak penibele, situatie schetsen van veel exploitanten. De gezamenlijke organisaties verwachten dat er dit jaar 6 to 8 kunstijsbanen moeten sluiten (van de 22 in Nederland). Ook diverse zwembaden houden het hoofd niet meer boven water. Daar 200 van de 637 zwembaden niet meer te exploiteren.

Minimaal 15 – 20% van de exploitatiekosten bij deze bedrijven bestaat in een normale situatie al uit energiekosten. Dit aandeel neemt door de tariefstijgingen sterk toe. Steeds meer organisaties lopen bovendien uit hun meerjarig contract met de energiemaatschappijen, waardoor zij aangewezen zijn op het markttarief. Een gemiddelde kunstijsbaan met een aflopend tarief krijgt te maken met een gemiddelde kostenstijging van meer dan één miljoen in 2023.

Verduurzaming en noodfonds

De betrokken partijen (NOC*NSF, knsb, knzb, ijshockey Nederland, de Nederlandse curlingbond, WiZZ, vereniging kunstijsbanen Nederland en Platform ondernemende sportaanbieders) roepen overheden op om noodsteun te geven aan deze sportieve voorzieningen om te voorkomen dat deze definitief verdwijnen.

Een structurele oplossing voor het probleem is het verduurzamen van de energiehuishouding van de accommodaties. Het kabinet heeft ruim 3,5 miljard euro uitgetrokken voor de verduurzaming van maatschappelijk vastgoed. Dennis van Rijswijk, voorzitter VKN (Vereniging Kunstijsbanen Nederland): “Door de extreme prijzen voor gas en elektriciteit zijn de investeringen in verduurzaming binnen één tot vijf jaar terug te verdienen. Maar dan moet er wel voorzien worden in de overbrugging om accommodaties gedurende die tijd in de lucht te houden.”

Meer informatie: www.wzz.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *