Veluwse zwerfhut samenwerking met Natuurmonumenten in de prijzen

Jong RECRON reikt jaarlijks de GLOW Award uit voor goed ondernemerschap. Dit jaar viel de Veluwse Zwerfhut in de prijzen. Het is volgens de aanstormende generatie een mooi voorbeeld van samenwerking tussen een natuurorganisatie (Natuurmonumenten) en een ondernemer (Camping De Wije Werelt).

Jong RECRon in de RECRON stand op de vakbeurs in Gorinchem. (links: voorzitter Rozemarijn Dees)
Jong RECRON @ vakbeurs Gorinchem. (links: voorzitter Rozemarijn Dees)

Rozemarijn Dees, voorzitter Jong RECRON: “Veel ondernemers zien natuurbehoud als een bedreiging. Wij denken dat deze Veluwse zwerfhut en de samenwerking met Natuurmonumenten een voorbeeld is voor ondernemers om constructief met natuurorganisaties samen te werken”.

Samenwerking verloopt heel natuurlijk
We vroegen ondernemer Herman Prangsma van De Wije Werelt naar zijn ervaringen met de samenwerking. Prangsma: “Natuurmonumenten en De Wije Werelt zijn sinds jaar en dag buren, ons terrein grenst aan het natuurgebied het Planken Wambuis met op loopafstand het Mosselse Zand, een prachtige zandverstuiving. De samenwerking hield in het begin niet meer in dan dat wij jaarlijks een opschoondag organiseerden. Samen met onze gasten en medewerkers staken we een dag de handen uit de mouwen door te klussen in het aangrenzende gebied. Natuurmonumenten begeleidde dit. Zij zorgden voor materiaal en opdrachten. Denk hierbij aan het verwijderen van prunussen en vliegdennen om het stuifgebied open te houden en opruimwerkzaamheden. Mede hierdoor sterkte het vertrouwen. Werd er hiervoor nog wel eens met een kritisch blik richting recreatie gekeken uit het oogpunt van verstoring, geleidelijk ontstond er een basis waarbij we beiden begrepen dat samen optrekken een win win situatie kan opleveren. Medio 2007 hebben we samen het een en ander op papier gezet welke als uitgangspunt dient.”

Een beeldimpressie van de Veluwse Zwerfhut:

Doel van de samenwerking is ook omschreven in de overeenkomst:

  • Te komen tot meer zichtbaarheid van Natuurmonumenten, dit door o.a. naamsvermelding, aanwezigheid van folders en afname van producten en diensten. Natuurmonumenten ziet in de samenwerking met De Wije Werelt mogelijkheden voor het werven en binden van leden en het onder de aandacht brengen van de natuurbeschermingsactiviteiten bij relaties van De Wije Werelt. Dit ondersteunt de algehele doelstelling van Natuurmonumenten.
  • Beweegreden van De Wije Werelt: gasten informeren over de recreatieve mogelijkheden in de directe omgeving van de camping en het bieden van een aantrekkelijk aanbod. De Wije Werelt ziet in de samenwerking de mogelijkheid haar bijdrage aan de natuur in Nederland te verhogen en tevens haar eigen naamsbekendheid te verhogen. De Wije Werelt ondersteunt de samenwerking met Vereniging Natuurmonumenten middels afname van producten en diensten tegen een financiële bijdrage.

De praktische resultaten
De afspraken hebben geresulteerd in een samenwerkingsovereenkomst. Herman prangsma somt de activiteiten op die daarin zijn opgenomen:

  • • Het ontwikkelen van een natuurwandelpad over het Mosselse Zand
  • • Het ontwikkelen van de Natuurmonumenten Zwerfhut, gebouwd van hout uit het aangrenzende bos (zij het hout wij de realisatie). Leden van NM krijgen een korting van 10% op het boeken van deze hut, wij steunen NM met een vast bedrag per boeking. Verder heeft NM allerlei zaken geleverd voor de inrichting, denk hierbij aan geweien, foto’s, gebiedsinformatie en een picknickbank. NM mag tevens een weekend per jaar beschikken over deze hut.
  • • Wij spannen ons in om Natuurmonumenten onder de aandacht van onze gasten te brengen, concreet stimuleren we het lidmaatschap op een leuke manier. Ook brengen we OERRR (jeugdlidmaatschap van Natuurmonumenten) onder de aandacht van de kinderen, verwerken we dit in ons animatieprogramma en doen hierdoor aan natuureducatie.
  • • Als Wije Werelt zijn natuurlijk lid van Natuurmonumenten en dragen we dit actief uit.
  • • In ons familierestaurant de Houtzagerij hebben we een natuurkamer, dit is een soort van minibezoekerscentrum. NM heeft deze ingericht en voorzien van gebiedsinformatie. Vanuit deze ruimte starten excursies, vind je wetenswaardig-heden over het gebied, je kunt hier verder ook prima vergaderen, een verjaardag houden en bij drukte dient het gewoon als restaurant.
  • • Wij hebben een parkeerplaats op ons terrein gerealiseerd welke bestemd is voor de dagbezoeker, hier vandaan starten diverse wandelingen, kun je picknicken en tref je een overzichtskaart aan.
  • • Afgelopen zomer hebben we samen het bos van OERRR gerealiseerd; een speelbos met allerlei leuke opdrachten en uitdagingen. Dit op grondgebied van NM maar direct grenzend aan de Wije Werelt.

De aanpak
Veel ondernemers lopen aan tegen een zoektocht naar de juiste contactpersoon. De natuurbeherende organisaties zijn vaak erg groot, met veel functieverdeling. Prangsma blikt terug op zijn eerste afspraken: “Het contact verliep in beginsel met een PR medewerker die op projectbasis werkzaam was. Samen met hem is de start gemaakt. Zijn taken zijn al vrij snel overgenomen door Herman Veerbeek, onze boswachter en contactpersoon vanuit de beheereenheid Zuid-West Veluwe. Hiernaast heb ik indien nodig rechtstreeks contact met Machiel Bos en Jeroen de Koe. Ik heb geen rechtstreeks contact met het hoofdkantoor in ’s Gravelande. Voor mij ook niet nodig.”

Meer informatie:
Zwerfhut accommodatie bij De Wije Werelt
www.jongrecron.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *