Veel schade door de storm

Veel vakantiegangers op Nederlandse campings en vakantieparken kampen met schade door de grote julistorm van afgelopen zaterdag. Door de rukwinden raakten tenten, luifels, caravans en inventarissen beschadigd of zelfs compleet onbruikbaar. Dat blijkt uit een inventarisatie door het Nederlands Verbond van Verzekeraars.

na de storm
na de storm

Schade door afgelastingen nog niet meegenomen
De zware storm met windsnelheden boven de 100 km per uur heeft minstens 13 miljoen aan schade aangericht. De schadebedragen die betrekking hebben op afgelaste evenementen zijn nog niet bekend, maar zullen het totaalbedrag nog verder doen oplopen. Vooral westelijk en noordelijk Nederland kreeg het zwaar te verduren. In de stadsregio’s Rotterdam, Den Haag en Amsterdam zorgden omgewaaide bomen, rondvliegende takken, dakpannen en puin voor schade. Schademeldingen komen echter uit het hele land: doordat de bomen vol in het blad stonden scheurden grote takken sneller af en vielen meer bomen om.

Vaker stormschade door klimaatverandering
De ‘Julistorm’ is de derde grotere storm dit jaar. In januari zorgde een storm naar schatting voor enkele miljoenen euro’s schade, eind maart leidde een ‘Lentestorm’ tot circa 10 miljoen euro aan uitkeringen voor verzekerden op hun opstal- en inboedelpolissen. In het onderzoeksrapport over klimaatverandering dat het Verbond afgelopen voorjaar uitbracht staat becijferd dat de stormschade in Nederland gemiddeld 50 miljoen euro per jaar bedraagt.

Meer informatie: www.verzekeraars.nl

Veel schade en overlast niet verzekerd
Naast de schade die door de verzekeraars is geïnventariseerd is er ook nog veel directe en indirecte schade bij bedrijven. In pretparken werden o.a. attracties stilgelegd; Duinrell adviseerde zelfs via de media om niet meer naar het park te komen. Festivals werden, al dan niet tijdelijk, afgelast. Daarnaast werden veel (recreatie)bedrijven geconfronteerd met een grote hoeveelheid takken en bladeren die weer opgeruimd moesten worden. Ook ‘kleine schades’ worden vaak niet opgegeven bij de verzekeraar.

Bossen tijdelijk gevaarlijk
Recreatiebedrijven die zijn gelegen in bosgebieden kregen te maken met de waarschuwing voor gevaar van vallende takken. Staatsbosbeheer gaf op zondag een waarschuwing uit: “Na de storm van zaterdag 25 juli hangen veel takken van bomen los, waardoor het gevaarlijk kan zijn. In de provincies Zuid-Holland, Noord-Holland, Flevoland en Utrecht is de schade in de natuur het grootst. In de rest van Nederland valt het mee. Maar ook daar is het beter het bos een dagje te mijden.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *