Vakantieparken escape voor malaise vastgoed en bouw?

Veel vastgoedpartijen maken een switch naar de ontwikkeling en realisatie van vakantieparken. Logisch: in de reguliere woningmarkt gaat het op dit moment niet heel goed, alternatieven zijn welkom. Veel partijen vergeten echter dat de vraag naar vakantiewoningen niet overal even groot is en dat de ontwikkeling van vakantieparken een echte specialisatie is!

bouwprojectVakantiewoningen: alternatief voor reguliere woningbouw?
De huidige economische onzekerheid leidt tot een woningmarkt die ‘op slot’ zit. Een strop voor projectontwikkelaars, aannemers en vaak ook overheden. De ontwikkeling van vakantiewoningen en -parken lijkt veel partijen wel een aantrekkelijk alternatief. De redenering daarbij lijkt eenvoudig: mensen gaan op vakantie, er is al jarenlang een toename van het aantal gerealiseerde vakantiewoningen. Er zal dan dus wel vraag zijn, ook op dit plek die we eigenlijk hadden bedoeld voor reguliere woningen…

Woonregio’s zijn vaak geen vakantieregio’s
In de praktijk blijkt dit toch wel anders te liggen. Adviseur Léon Jobse: “Sommige woonplekken in Nederland zijn helemaal niet zo gewild als vakantieplek. Daarbij komt nog eens dat de landelijk gerealiseerde groei van het aantal vakantiewoningen niet representatief is voor de regionale vraag: er zijn regio’s in Nederland waar de bezettingsgraad sterk daalt! Voorzichtigheid bij grondverwerving en ontwikkeling en goed marktonderzoek zijn dus het advies!”. Voor gemeenten geldt vaak dat zij de ontwikkeling van vakantieparken zien als economische stimulans voor de regio. In principe is dit ook zo. Het is echter wel van belang te kijken naar de bestaande marktsituatie in uw gemeente. Is er wel plek in de markt voor een nieuw vakantiepark en past die in het bestaande aanbod van verblijfsaccommodaties? Daarnaast is de toeristisch-recreatieve structuur van belang: leidt de realisatie tot versterking dan kan de ontwikkeling erg gewenst zijn. Als echter sprake is van verdringing is een goede analyse vooraf noodzakelijk.

Prachtige plannen ook exploitabel?
Door ontwikkelaars en makelaars worden soms prachtige plannen gepresenteerd. Léon Jobse: “Natuurlijk zijn die noodzakelijk voor een verdere vernieuwing van het verblijfsrecreatief aanbod in Nederland. Belangrijk is echter dat een plan ook exploitabel is. Daarbij komt het altijd op hetzelfde neer: is er voldoende marktpotentie, ook op lange termijn? Soms blijkt een plek ‘ineens’ toch niet te kunnen: huurders en investeerders blijven weg of rendementen blijven achter op de prognose. Jammer: niemand zit te wachten op een half-afgebouwd vakantiepark: een strop voor ontwikkelaar en exploitant, maar zeker ook voor de regio!”.

Hoe dan wel?
Natuurlijk zijn er ook plaatsen waar de realisatie van een vakantiepark erg gewenst en haalbaar is. Drie vragen helpen bij de beoordeling van aanvragen of locatiestudies:

  • * Is er in de huidige toeristisch-recreatieve structuur (markt-)ruimte?
  • * Is de voorgenomen plek (en het plan) wel geschikt voor exploitatie op lange termijn?
  • * Is exploitatie en beheer goed geborgd, ook na vertrek van ontwikkelaar/bouwer?

Meer informatie: www.zka.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *