Vakantiegeld voor 1 op de 2 Nederlanders onvoldoende voor vakantie

Bijna de helft van de Nederlanders kan de vakantie niet volledig betalen van het vakantiegeld. 60% van hen vult het vakantiegeld daarom aan met geld van de spaarrekening. Dat blijkt uit onderzoek van online financiële dienstverlener MoneYou. Voor de helft van de mannen dekt het vakantiegeld de vakantiekosten niet, tegenover 40% van de vrouwen.

spaarvarkenHet vakantiegeld wordt door de meeste Nederlanders wel echt aangewend voor vakantie. 46% gebruikt het geld direct voor de zomervakantie en 13% voor een vakantie buiten de zomer. 35% zet het weliswaar eerst apart op een spaarrekening, maar een derde van hen spaart het geld bewust voor een vakantie in de toekomst.

Sparende vakantieganger
Martijn van Klaveren, commercieel directeur van MoneYou, herkent het beeld van de sparende vakantieganger: “Steeds meer mensen gaan goedkoper op vakantie. Dat werd onlangs ook door het Nibud bevestigd. Maar we zien dat mensen toch nog vaak geld opzij moeten leggen om de vakantie te kunnen bekostigen; ondanks de besparingen. Aan de spaardoelen die onze klanten koppelen aan hun rekeningen zien wij dat mensen het hele jaar door sparen voor hun vakantie.”

Hoogte vakantiegeld niet voor iedereen bekend  
Ruim één op de vijf Nederlanders geeft aan niet te weten hoeveel hun bruto vakantiegeld bedraagt. Onder vrouwen gaat het zelfs om één op de vier. Opvallend is dat mannen twee keer zo vaak als vrouwen aangeven dat hun vakantiegeld méér dan een bruto maandsalaris bedraagt. Ook opvallend: 11% van de Nederlanders  zegt dit jaar geen vakantiegeld te ontvangen. Wettelijk is vastgelegd dat alle mensen met werk of een uitkering het jaarlijkse extraatje ontvangen.

Liever alles in één keer
Van de ondervraagden die wél vakantiegeld ontvangen, krijgt 74% het in mei en 16% in juni. Op de vraag of mensen liever elke maand een beetje extra salaris zouden willen ontvangen in plaats van alles in één keer, geeft 93% aan dit niet te zien zitten. In één keer het hele bedrag krijgen blijft het meest populair. Bij voorkeur in mei. Slechts één op de tien Nederlanders ontvangt het vakantiegeld liever in een andere maand. Vorig jaar gaf een kwart van alle Nederlanders nog aan het vakantiegeld liever in een andere maand te ontvangen, bij voorkeur in december.

Gezinnen versus singles
Vooral gezinnen met kinderen wenden het vakantiegeld aan voor de zomervakantie, namelijk 62%. Onder singles ligt dit percentage fors lager. 28% van hen besteedt het geld aan de zomervakantie, omdat zij minder gebonden aan de zomervakantie dan gezinnen. Singles zetten het geld in de eerste plaats op een spaarrekening, vooral om onvoorziene uitgaven te dekken. Singles ontvangen het vakantiegeld ook liever in december (27%) of april (21%).

Top vijf bestemmingen vakantiegeld

  1. Zomervakantie (46%)
  2. Sparen voor specifiek doel (35%)
  3. Appeltje voor de dorst (25%)
  4. Vakantie buiten de zomer (13%)
  5. Grote uitgaven (11%)

Bron: persbericht MoneYou.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *