Uitgebreid aandacht voor Nederland Waterland op Vlaamse TV

De komende vier weken trekt het TV programma Vlaanderen Vakantieland door Nederland om het Waterrijke buurland eens goed te ontdekken. Verslaggever Ben Roelants gaat op zoek naar  inventieve manier waarop Nederland met zijn water omgaat. Wij zijn benieuwd hoe inventief de Nederlandse recreatieondernemer omgaat met deze publiciteit bij onze zuiderburen.

Ben Roelants

Nederland wordt als volgt voorgesteld aan de Vlaamse televisiekijker: “Ben Roelants trekt naar het land dat misschien het meest reflecteert over zijn zeespiegel. En dat land vindt hij over de noordelijke grens: Nederland. Want als er één volkje is dat niet kopje onder gaat, ook al staat het water hen tot de lippen, dan zijn het wel de Nederlanders.” Het programma wordt uitgezonden op zaterdagen om 18.10 uur met een herhaling op zondag om 17.15 uur op het Vlaamse TV1

Kansen voor toerisme
Voor de Nederlandse recreatiesector is deze serie een prima aanknopingspunt om arrangementen aan te bieden die in het verlengde liggen van de serie. De onderwerpen en streken die de komende weken aan bod komen zijn:

AFLEVERING 1: ZEELAND

Zaterdag 16 april
In de eerste aflevering van de Waterrijk Nederland-special trekt Ben Roelants naar Zeeland. Ooit was de provincie Zeeland een aaneenschakeling van eilandjes in zee. Nu is het, dankzij de deltawerken, een aaneenschakeling van bruggen en dijken. Wie in Zeeland is, kan niet om de watersnoodramp uit 1953 heen. Het prachtige watersnoodmuseum legt bezoekers uit hoe de hele ramp zich ontvouwde en toont welke gevolgen de bouw van de Oosterscheldekering met zich meebracht. Oorzaak en gevolg, daar gaat het om, want niet iedereen is ontevreden met de klimatologische veranderingen in die gebieden. Zo wordt er in Zeeland nu zelfs wijn gemaakt.

AFLEVERING 2: ZUID-HOLLAND

Zaterdag 23 april
Zuid-Holland ligt maar liefst 6,76 meter onder de zeespiegel, ofwel twee verdiepingen van een huis. Daarmee is het de laagste provincie van Nederland. Maar het is ook de dichtstbevolkte provincie. Volgens Ben is dat om problemen vragen. Want hoe hou je de voeten droog, als je omgeven wordt door twee etages water? Het antwoord is simpel: door technologie. Rotterdam is de stad waar ze het tij keren met behulp van uitschuifbare dijken. Als ze er land te weinig hebben, dan spuiten ze er gewoon wat bij.
Het is ook de plek waar ooit het meest geavanceerde cruiseschip ter wereld van de band rolde: de SS Rotterdam. Ben ontdekt dat achter waterrijk Nederland meer schuilgaat dan hij eerst had verwacht …

AFLEVERING 3: NOORD-HOLLAND

Zaterdag 30 april
“God schiep de wereld, behalve Nederland. Dat liet hij over aan de Nederlanders zelf.” Voltaire schreef het al in de achttiende eeuw. Toen stond hij misschien te kijken naar het werk van Jan Adriaanszoon Leeghwater. Onthoud die naam. De man was afkomstig uit het schilderachtige dorpje De Rijp en was verantwoordelijk voor de drooglegging van Nederland. Dat deed hij al in de zestiende eeuw. Ooit bestond De Rijp uit families van walvisvaarders. Vandaag wordt het dorp omgeven door weidelandschappen. Vreemd toch? De visserij is verdwenen. Deels door polderbouw, deels door de afsluitdijk. En die afsluitdijk maakte dat de Zuiderzee veranderde in het IJsselmeer. Zout werd zoet, dus de vis verdween. En ook de visserij. Hele dorpen kwamen leeg te staan. Niet in Volendam. Volendammers zijn volharders, die zoeken naar nieuwe opportuniteiten. Mensen als Jaap Buys en Jan Smit zijn daar het levende bewijs van. Ben zet zijn tocht verder en krijgt steeds meer sympathie voor die grootbekkende Noorderburen. Want hij had nooit durven vermoeden dat waterrijk Nederland zoveel behelsde.

AFLEVERING 4: FRIESLAND

Zaterdag 7 mei
Van alle Nederlandse provincies is Friesland de grootste. Tenminste, als je er het water bijrekent. Friezen worden ook wel de watergekken van Nederland genoemd. Of liever de ijsgekken. Want wanneer het water bevriest, hoopt elke Fries op een nieuwe Elfstedentocht. De laatste dateert alweer van 1997. En met de opwarming van de aarde zou het best kunnen dat Henk Angenent, de laatste Elfstedentochtwinnaar, tot een uitstervend ras behoort. Ben vraagt hem hoe hij de toekomst ziet. En dan is er nog de kwestie van de Waddeneilanden. Want op het vasteland bevindt iedereen zich veilig achter een dijk, maar op een eiland als Terschelling zijn er hoegenaamd geen dijken. Hoe houden zij het hoofd boven water? Ben vraagt het aan Sander Hoogendijk – what’s in a name – en trekt de zee op met de mannen van de KNRM, de Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij. Zij laten hem voelen wat het is om aan zijn lot overgelaten te worden in de gevaarlijke golven van de Waddenzee. Na vier weken waterrijk Nederland dringt het tot Ben door: de Nederlanders zijn een verdomd inventief volk. Voor hen is het soms pompen of verzuipen, maar hun land uit handen geven? Geen denken aan.
Meer informatie: www.een.be/vlaanderenvakantieland

Eén reactie

  1. Aflevering 2 Zuid- Holland
    6,72 metr onder NAP ligt maar een klein oppervlakje in ZH ,van de Zuidplaspolder, tussen Gouda en Rotterdam aan de grote weg, bij Van Vliet Trucs/ autohandel.
    Gekoesterd als het laagste punt van Nederland.
    Van die polder ligt het grootste deel heel wat minder diep.
    Uitschuifbare dijken moeten nog worden uitgevonden of wordt hier op de Maaslandkering gedoeld?
    Land erbij spuiten? is dat schilderen of Tweede Maasvlakte

    Vreemd leeswerkje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *