Uitbreiding Eindhoven Airport biedt kansen toeristische regio

Vorige week werd in het kabinet besloten dat Eindhoven Airport het aantal vliegbewegingen met 25.000 per jaar mag uitbreiden. Welke kansen biedt dat voor het toerisme in de regio? Het speelt in ieder geval in de kaart van Van Gogh Brabant, die zich sowieso al bijzonder internationaal profileert.

Terminal Eindhoven Airport 2014
Terminal Eindhoven Airport

Groei
Het advies van de Alderstafel voorziet in een duurzame ontwikkeling van Eindhoven Airport met 25.000 extra vliegtuigbewegingen per jaar tot 2020 in twee stappen. In de eerste stap tot november 2015 mogen circa 10.000 extra vliegtuigbewegingen plaatsvinden. De doorgroei is o.a. afhankelijk van maatregelen op het gebied van geluidsoverlast en duurzaamheid.

Inkomend en uitgaand toerisme
Allereerst is het natuurlijk van belang of die extra vliegbewegingen ook tot gevolg hebben voor het inkomend toerisme. Als er alleen Nederlandse vakantiegangers van en naar hun vakantiebestemming worden vervoerd dan heeft de regio weinig toeristisch profijt. Uit navraag bij Eindhoven Airport blijkt dat afgelopen jaren 1/3 van de passagiers uit het buitenland komt en dus 2/3 van onze passagiers uit Nederland. Een kwart van van het totaal van alle passagiers zijn zakelijke bezoekers.
Meer informatie: www.eindhovenairport.nl

Van Gogh Brabant
Het jaar 2015 staat Nederland toeristisch in het teken van Van Gogh. De geboortegrond van deze oude meester ligt in Brabant en de regio wil dan ook meeprofiteren van het themajaar. In de aankomsthal worden bezoekers op dit moment al welkom geheten met de slogan ‘Welkom in het land van Van Gogh’ Frank van den Eijnden van Van Gogh Brabant ziet volop kansen: “Wij werken vanuit Van Gogh Brabant al een tijdje samen met Eindhoven Airport. Ook de Airport Express die vervoer tussen Amsterdam CS en Eindhoven Airport regelt is een van onze samenwerkingspartners om bezoekers aan Nederland te informeren en te verleiden ook de Brabantse iconen te bezoeken. Samen met de Efteling en Bosch500 hebben wij daar een actieve samenwerking in. Naast de verwijzing in de aankomsthal zijn wij op dit moment als Visit Brabant in gesprek met Eindhoven365, NBTC en Eindhoven Airport voor de uitvoering van een gezamenlijke strategie om buitenlandse bezoekers te spreiden in tijd en ruimte. Hiermee ontstaat niet alleen groei in het aantal internationale aankomsten maar neemt ook de verblijfsduur in Brabant en de daarmee samenhangende bestedingen toe. We focussen ons daarbij in eerste instantie op de shortbreak-toerist die gebruik maken van de lowcost carriers.
De samenwerking t.a.v. de themajaren Van Gogh 2015 en Bosch500 zijn een voorbeeld van de gezamenlijke strategie.
Meer informatie: www.vangoghbrabant.com/nl

Eindhoven 365
Eindhoven 365 verzorgt de citymarketing voor de gemeente Eindhoven en zit het dichtst bij het vuur. Peter Kentie ziet niet alleen kansen voor Eindhoven: “Uitbreiding van Eindhoven Airport biedt voor Eindhoven en de provincie kansen. We zijn met Eindhoven365 al een tijdje druk bezig (sinds 1,5 jaar) om de short break market te verbeteren en te versterken, onder andere door cultuurtoerisme en ander toerisme (nu in hoofdzaak voor Amsterdam of vertrek naar buitenland) te verleiden om ook een bezoek te brengen aan onze stad en regio. Hiervoor hebben we samen met provinciale partners de Alliantie Shortbreak opgericht, waarbij we iconen en verleiders inzetten, o.a. Eindhoven design, Van Gogh 2015, Jeroen Bosch 2016, de Efteling en (Dance) Festivals. Samen met Visit Brabant zijn we dit nu aan het doorontwikkelen.”
Op de vraag of uitbreiding van de luchthaven ook zal leiden tot meer hotels, krijgen we als antwoord: “Er zijn reeds 2 hotels in de directe nabijheid (Novotel en Tulip Inn op terminal), en is er een hotelplan in ontwikkeling op Flight Forum. Dus voorlopig kan de hotelcapaciteit de groei wel aan.”
Meer informatie: www.eindhoven365.nl

Luchthaven Lelystad
Daar waar de ontwikkeling van Eindhoven Airport voorspoedig verloopt, geldt dat niet voor Lelystad Airport. Vandaag werd het besluit voor uitbreiding van de luchthaven met nog eens vijf maanden uitgesteld. Ook in deze regio zijn er bedrijven en toeristische gebieden die willen aanhaken. De onzekere omstandigheden vormen daarbij wel een (groot) probleem. Zie o.a. de plannen van gemeenten uit Noord-Veluwe om toeristisch aan te haken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *