Tweede kamer wil meldplicht voor aanbieders AirBnB

De Tweede Kamer heeft de motie van Tweede Kamerlid Gesthuizen (SP) aangenomen om een meldplicht in te stellen voor particuliere logiesaanbieders via Airbnb. De regering wordt met de motie verzocht om het mogelijk te maken dat gemeenten een meldplicht kunnen invoeren voor particulieren die logies aanbieden via een online platform.

homeGemeenten met een register kunnen daardoor beter handhaven waardoor consumenten beter beschermd zijn en -nu al verschuldigde- belastingen ook geïnd worden. KHN vindt dat er een gelijk speelveld moet zijn voor alle commerciële aanbieders. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld thuisrestaurants.

Goed nieuws voor de horeca
In steden als Berlijn, New York, Los Angeles zijn al vergaande vergelijkbare maatregelen genomen. KHN voerde, net als de gemeente Amsterdam, de afgelopen maanden lobby om zo’n meldplicht in te stellen. De aangenomen motie is goed nieuws voor de horeca. De ministers Blok en Kamp gaven eerder aan dat een meldplicht een beperking van de gastvrijheidseconomie zou betekenen en een lastenverzwaring voor particulieren. Met deze motie moet er een wettelijk kader komen, waardoor gemeenten een register kunnen instellen.

Gemeenten aan zet
De vraag is nu hoe het kabinet de meldplicht gaat vormgeven. Kamerlid Gesthuizen heeft het kabinet gevraagd om in een brief aan de Tweede Kamer te laten weten hoe er uitvoering wordt gegeven aan deze motie. KHN gaat nu ook de gemeenten vragen om invulling te geven aan de meldplicht. De gemeenten moeten de nu gecreëerde mogelijkheden ook daadwerkelijk benutten. Lokale afdelingen van KHN zullen hier zeker op aandringen.

Eerlijk speelveld en optimale veiligheid
KHN vindt dat alle (online) commerciële aanbieders van overnachten, eten en drinken geregistreerd moeten zijn. Dan pas is er sprake van een eerlijk speelveld en optimale veiligheid voor de gast.

Bron: Koninklijke Horeca Nederland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *