Tweede huis steeds populairder als extra inkomstenbron

Een chalet in de Alpen, een bungalow in de Ardennen, een appartement aan de Griekse kust of een vakantiehuis op een tropisch eiland. Steeds meer mensen zien een tweede huis als een rendementsvolle investering, zo blijkt uit het groeiende aantal bezoekers van de jaarlijkse beurs Second Home International. Deze wordt van 28 tot en met 30 maart gehouden in de Utrechtse Jaarbeurs.

second homeDe meeste kopers van een tweede huis willen hun spaargeld actief benutten en er rendement uit halen. “Beleggen op de beurs is te riskant en sparen levert door de lage rentes weinig op. Een tweede huis is een waardevaste bestemming en door de crisis zijn veel prijzen binnen handbereik gekomen,” licht Henkjan Prins, exhibition manager van Second Home International, toe.

Passie
De zoektocht naar een tweede huis begint wel altijd met passie voor een land of regio. Vervolgens zijn veelgebruikte argumenten voor het selecteren van een locatie zon, rust en natuurschoon. Toplanden voor een tweede huis zijn Frankrijk, Spanje, Portugal, Italië, Turkije en Oostenrijk. “Overigens is dit slechts een selectie van de 20 aanwezige landen, want op de beurs Second Home International zijn ook opkomende landen als Kaapverdië en Mauritius vertegenwoordigd. Ook Nederland biedt interessante mogelijkheden, dankzij recreatieparken met huizen in alle soorten en maten, in het bos, op het platteland of aan de kust.”

Verhuurrendement
Potentiële kopers gebruiken hun tweede huis vooral voor de eigen vakanties, maar steeds vaker verhuren zij hun huis, met name in het hoogseizoen. “Dat levert ze een aardig extra inkomen op, door verhuurrendementen van 4 tot 8%. Een deel van deze groep koopt zelfs specifiek voor dat rendement. Ook belastingtechnisch gezien is verhuren een interessante bron van inkomsten. In het laag- en middenseizoen verblijft de koper er zelf of verhuurt zijn huis aan derden.” Ongeveer een kwart van de kopers van een tweede huis wil een langere periode in het buitenland verblijven, maar wel het eigen huis in Nederland aanhouden. “Denk bijvoorbeeld aan mensen die op weg zijn naar hun pensioen en een tweede woning willen kopen voor eigen gebruik. Zij willen de woning niet verhuren, maar wel familieleden en vrienden ruimschoots laten meegenieten.”

Goed laten voorlichten
Potentiële kopers moeten zich steeds goed afvragen wat ze met hun tweede huis willen, benadrukt Prins. Gebruiken als tweede huis, permanent wonen of een combinatie van eigen vakantie of verhuur? “Het is belangrijk dat mensen zich van tevoren goed laten voorlichten over de fiscale en juridische regels en aankoopprocedures in het betreffende land. Om hierin meer inzicht te geven, bieden wij bezoekers van de beurs een uitgebreid programma van korte seminars en ervaringsverhalen van tweede huiskopers.”

De beurs Second Home International is een initiatief van Fairs Consult, een dochteronderneming van Artexis, één van de grootste beursorganisatoren van Europa.

Feiten & cijfers (o.b.v. gegevens Second Home):

  • Het gemiddelde aankoopbedrag van een tweede huis is Euro 253.000.
  • 38% van de bezoekers wil binnen een jaar een tweede huis kopen.
  • 75% van de bezoekers verdient twee keer modaal of meer.
  • Vrijwel iedereen die in Nederland een tweede huis wil kopen komt naar de Second Home International beurs.
  • Gebruik tweede huis: 63% wil de tweede woning gebruiken voor vakantiedoeleinden, 40% voor verhuur, 30% zoekt een tweede woning voor permanente bewoning, 23% voor beleggingskansen.

Meer informatie op www.secondhome.nl.

2 reacties

  1. Een leuk bijkomstig rendement kan zijn dat u het vakantiehuis aanbiedt op een ruilplatform. Zo haalt u nog meer rendement uit uw tweede woning.

    Huizenruil is voor vele mensen al bekend, echter tweedewoningruil richt zich enkel op mensen met een tweede huis. Dat biedt voordelen, zo kunt u de periode wanneer men ruilt vrij afspreken en de mensen waarmee u ruilt, weten wat uw bezit waard is. Zo bent u geen kosten kwijt aan een vakantie ergens anders. Deze website is een goede aanvulling voor de steeds grotere groep mensen die in het bezit zijn van een tweede woning.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *