Tweede huis is booming in België

Het afgelopen jaar heeft BNP Paribas Fortis in België 20 procent meer woonleningen verstrekt aan mensen die een tweede woning willen kopen. En de laatste editie van de Second Home Expo in Gent trok een recordaantal van 6.017 bezoekers. Inmiddels begint ook de Nederlandse markt weer wat aan te trekken, zo blijkt uit publicaties van de Second home Beurs.

Verschil tussen Vlamingen en Walen
Vlamingen en Walen verschillen, ook als ze een tweede woning kopen. Als Vlamingen op zoek gaan naar een tweede woning, doen ze dat vooral omdat ze daar een lucratieve investering in zien. Terwijl 60 procent van de Walen een woning koopt voor eigen gebruik, is dat bij de Vlamingen 40 procent. Vlamingen zetten vooral in op de mix van eigen gebruik en investering (53%), Walen doen dat iets minder (38%). Bovendien blijkt dat de helft van de Franstalige Belgen kiest voor een bestaande woning, tegenover 35 procent van de Vlamingen (35%). Die lijken hun mening te verdelen tussen een nieuwbouwwoning (28%) en ‘geen voorkeur’ (36%). Meer informatie: Vlamingen en Walen denken anders over tweede verblijf

Verschil tussen België en Nederland
Op het gebied van rijkdom, economische groei en levenskwaliteit staat Nederland volgens de Prosperity Index wereldwijd op de achtste plaats. België staat volgens deze index wereldwijd op de achttiende plaats. Hoe opmerkelijk is het dan toch dat onze Zuiderburen het afgelopen jaar ruim drie maal zoveel tweede woningen kochten in bijvoorbeeld een land als Spanje ten opzichte van de Nederlanders. Misschien is dit wel de reden: ‘Een Belg wordt geboren met een baksteen in zijn maag’. Deze uitdrukking bestaat niet voor niets. Meer informatie: Toenemende belangstelling voor tweede huis

maquetteVooruitblik op Second Home Utrecht (4 – 6 maart)
De inflatie in Nederland is laag, maar de rente op de spaarrekening is niet veel hoger. Per saldo groeit de waarde van de zuurverdiende spaarcentjes nauwelijks. Bijna 80 procent van ons vermogen houden we aan in spaargeld. Nu het consumentenvertrouwen verder groeit en belangrijker nog: de graadmeter voor ‘gunstige tijd voor grote aankopen’ sinds jaren zijn hoogste punt heeft bereikt, staat de weg vrij om een alternatief te zoeken voor de spaarrekening. Als we iets niet willen, dan is het de onzekerheid. Beleggen in aandelen zorgt voor veel stress. De wispelturige aandelenmarkt blijft onvoorspelbaar.

Volgens een onderzoek in opdracht van de NVM zijn er kansen op de markt voor recreatiewoningen. Een van de conclusies uit een rapport van de NVM is dat de vraag naar recreatiewoningen voor de komende vijf jaar omvangrijk zal zijn. Als een kwart van de huishoudens die momenteel zeker zijn over de aanschaf ook daadwerkelijk overgaat tot de aanschaf, zou dit jaarlijks tot circa 3.500 transacties leiden. Dat is bijna een verdubbeling van het gemiddelde aantal transacties per jaar als vergelijking over een periode van de afgelopen tien jaar. Het is niet voor niets dat bijna een derde van de beursvloer tijdens de komende Second Home is gereserveerd voor Nederlandse vakantieparken die op zoek zijn naar investeerders van een recreatiewoning met een aantrekkelijk rendement tot 8 procent (soms gegarandeerd) in het vooruitzicht.

Reserveer nu alvast (gratis) entreekaarten voor de Second Home Beurs (4 – 6 maart)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *