Trouwen met vlinders in je buik of om je hoofd?

Trouwen in een publieksattractie, dat is toch niet nieuw? Het concept is zeker niet nieuw, maar dat steeds meer publieksattracties, zoals dierentuinen, attractieparken en musea het inzetten om extra inkomsten mee te genereren is een opvallende trend binnen de branche.

Filmmuseum, gewilde trouwlocatie met uitzicht over het IJ

Andere tijden, andere inkomstenbronnen
Sinds de subsidies teruglopen of zelfs helemaal stop gezet worden en het lastig is om een groei in de bezoekersaantallen te realiseren, zoeken publieksattracties naar andere inkomstenbronnen. Tijdens mijn bezoeken voor rendementsverbetering in de souvenirwinkel, merk ik dat bedrijven steeds beter nadenken over de verdienmodellen binnen hun bedrijf. Het viel mij op dat het organiseren van bruiloften een veel gehoorde activiteit is die wordt ingezet om extra inkomsten te genereren. Toen van de week het nieuwe filmmuseum aangaf een gewilde locatie voor bruiloften te zijn, vond ik het tijd om deze manier van extra inkomsten nader uit te zoeken. Echter is dat mijn vakgebied niet, daarom heb ik Alix de Gussem, eigenaresse van Vlinder Weddingplanners, gevraagd om samen met mij een artikel te schrijven over trouwen in een publieksattractie.

Trouwen in Oosterse Sferen
“Om je als trouwlocatie te onderscheiden van de rest is het belangrijk om een pakket aan te bieden dat origineel is. De publieksattracties haken hier volledig op in. Wat is er nu mooier dan trouwen in een sprookjesachtige wereld, het ja-woord te geven tussen de apen of te dineren in een oud kasteel. De reden om te trouwen in een publieksattractie is vaak omdat het ‘anders is als anders’. In de trouwbranch is het een trend om de hele dag in een bepaald thema te organiseren. Trouwen in een dierentuin, attractiepark of musea geeft uiteraard meteen een bepaald thema aan de bruiloft. Zo kun je bijvoorbeeld in Toverland geheel in Oosterse sferen trouwen.
Uit de reacties die we van diverse publieksattracties gehad hebben, blijkt dat ze graag meedenken over een thema en deze in detail doorvoeren op de dag van de bruiloft.

Terwijl de foto's gemaakt worden, bezoeken de gasten het museum of zitten in de achtbaan

Lachen naar de fotograaf
Er zijn naast een helder thema nog meer voordelen voor een aanstaand bruidspaar om hun bruiloft in een publieksattractie te houden.  “Je hoeft niet na te denken over een bijzondere locatie voor de fotoreportage. Deze kan plaats vinden op de uitgestrekte Savanne van de Beekse Bergen, het sprookjesbos in de Efteling of op een pittoresk bruggetje in het Openluchtmuseum.” Er zijn ook publieksattracties, zoals de Efteling, die zich alleen nog als fotolocatie aanbieden en niet meer als trouwlocatie.
“Een ander bijkomend voordeel is dat  je geen extra entertainment hoeft te regelen voor de gasten tijdens de fotoshoot. De meeste publieksattracties bieden een arrangement dat de gasten het park of museum kunnen bezoeken.”

Het ja-woord tegenover een Koning of je moeder? 
Wat het trouwen op een publieksattractie nog meer bijzonder kan maken is als het bruidspaar kiest  voor een BABS (Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand). “Een BABS is een extern persoon die niet werkzaam is bij de gemeente als ambtenaar, maar de bevoegdheid krijgt voor 24 uur om een huwelijk te voltrekken. Na het volgen van een procedure en een aanvraag bij de gemeente, bepaald de rechter uiteindelijk of de persoon beëdigd wordt tot BABS. Op deze manier is het dus mogelijk  om door bijna iedereen getrouwd te worden. Je kunt daardoor in het Paleis bij Koning Darius in Dierenpark Amersfoort tussen de tijgers en gieren er  voor kiezen om je te laten trouwen door een acteur verkleed als koning of zelfs door je eigen moeder.”
Op het moment van de plechtigheid zal er altijd een ambtenaar van de burgerlijke stand aanwezig zijn om er op toe te zien dat alles volgens de regels verloopt. Dit om te voorkomen dat een huwelijksvoltrekking achteraf niet rechtsgeldig blijkt te zijn.

Champagne!
Denk je alle voordelen nu op een rij te hebben staan, komt er nog een laatste voordeel bij. Bijna alle publieksattracties hebben een horecagelegenheid en merchandise. “Burger’s Zoo biedt bijvoorbeeld een arrangement waarbij de bruiloftsgasten kunnen dineren in het sfeervolle restaurant en andere parken geven weer mogelijkheden tot het feest. In de meeste publieksattractie kan het feest niet door gaan tot in de late uurtjes, maar na een hele dag al van alles te hebben gedaan is dat voor de meeste bruiloftsgasten geen probleem.” Iets waar nog weinig op wordt in gegaan door de parken zijn de trouwpresentjes (give aways). Door de gasten een klein knuffeltje, sleutelhanger of ander product (met bedrijfsnaam) aan te bieden, onthouden de gasten nog beter waar de bruiloft werd gehouden.

Trouwen in Erfgoed Delft

Ik wil trouwen in een publieksattractie!
Er komt veel kijken bij het organiseren van een bruiloft en het neemt meer tijd in beslag dan er van te voren gedacht wordt. Het is daarom voor een publieksattractie en voor het aanstaande bruidspaar daarom een aanrader om een weddingplanner in te roepen.  “Een weddingplanner zorgt er voor dat er één centraal punt is voor zowel het bruidspaar als de leveranciers.  De communicatie verloopt  dus via één organisatie en dat verkleind de kans op problemen tijdens de bruiloft. Het is voor de publieksattractie meteen helder bij wie ze moeten zijn voor vragen.  Bij Vlinder Weddingplanners  denken we graag met het aanstaande bruidspaar mee om al hun ideeën tot werkelijkheid om te zetten. Als laatst kunnen we vaak financiële voordelen bieden op onder andere een taart of de locatie, omdat we goede connecties met leveranciers binnen de branche hebben.”

Vlinders in je buik gekregen?
Een trouwlocatie binnen je onderneming kan inkomsten genereren. Houdt er echter wel rekening mee dat er genoeg bruiloften georganiseerd worden, anders is de tijd die in promotie gestoken wordt kostbaarder dan de werkelijke opbrengsten.
Zelf nu vlinders in je buik gekregen en van plan om binnenkort in het huwelijksbootje te stappen? Alix de Gussem kan je helpen om een onvergetelijke bruiloft te organiseren, van een bruiloft tussen de apen in de Apenheul tot welke andere willekeurige locatie het bruidspaar in gedachte heeft.

Trouwen in een achtbaan is net als het huwelijk,  het is nooit saai, zit vol met ups en downs en tovert altijd een glimlach op je gezicht!  

Ruby Kramer en speciale dank aan Alix de Gussem

___________________________________________________________________________

PanterKist is een retail en merchandise adviesbureau en helpt bedrijven in de vrijetijd met het bepalen van een juist retail beleid. Kijk op www.PanterKist.nl wat PanterKist voor u kan betekenen.

Volg Ruby Kramer op twitter en connect op LinkedIn

Volg PanterKist op twitter en sluit aan op Facebook

___________________________________________________________________________

Vlinder Weddingplanners staat voor persoonlijke aandacht, oog voor detail en een onvergetelijke dag. Van lowbudget tot highclass; Vlinder Weddingplanners weet uw wensen en ideeën om te zetten in de werkelijkheid. Kijk voor meer informatie op www.vlinderweddingplanners.nl

Volg Vlinder Weddingplanners op twitter en sluit aan op Facebook

Connect Alix de Gussem op LinkedIn

___________________________________________________________________________

Dank aan de attractieparken, dierentuinen en musea die zo snel gereageerd hebben.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *