Top aquariumwereld komt vijf dagen naar Burgers Zoo

Maandag 23 tot en met vrijdag 27 oktober 2017 nemen in totaal 200 aquariumexperts uit 28 verschillende landen deel aan de 32ste EUAC Conference (European Union of Aquarium Curators) in Koninklijke Burgers’ Zoo. Deze internationale vereniging voor (publieks)aquariumprofessionals viert dit jaar het 45-jarige jubileum en richt zich als één van de speerpunten van het programma onder andere op de toekomst van (publieks)aquaria.

Deze editie van het internationale congres zijn er naast deelnemers uit 21 Europese landen, ook participanten uit 7 landen buiten Europa, waaronder USA, Japan, China, Australië en Kenia. Het tropisch aquarium Burgers’ Ocean van het Arnhemse dierenpark is niet alleen de grootste kweker van gevlekte adelaarsroggen ter wereld, maar herbergt ook het op één na grootste levende koraalrifaquarium ter wereld.

Nog intensievere internationale samenwerking
De EUAC Conference 2017 wordt extra druk bezocht door internationale aquariumprofessionals, dierentuindirecteuren met aquaria, experts uit de wereld van de aquaristiek en specialisten met veel kennis van filtertechnieken en het houden van aquariumdieren vanwege de belangrijke onderwerpen die op de agenda staan. Hoewel reeds 45 jaar lang internationaal nauw wordt samengewerkt tussen de EUAC-leden, wil het organiserend comité van de EUAC deze samenwerking fors intensiveren. Voor diverse haaien- en roggensoorten bestaan reeds succesvolle internationale kweekprogramma’s en dat geldt eveneens voor een aantal soorten beenvissen. Het doel is om deze internationale kweekprogramma’s flink uit te breiden en steeds meer dieren onderling uit te wisselen. Diertransporten tussen Europese en Noord-Amerikaanse aquaria zouden mogelijk geïntensiveerd kunnen worden om gezamenlijk tot dierpopulaties met een grotere genetische variatie te komen.

Kennisdeling tussen collega-aquaria
Kennisdeling tussen aquariumexperts onderling is bijzonder waardevol om snel en efficiënt te leren. Zo staat bijvoorbeeld het onderwerp op het programma hoe veilig met giftige vissoorten gewerkt kan worden en delen experts ook praktijkvoorbeelden waaruit belangrijke lessen getrokken kunnen worden. De globale problematiek van de ‘plastic soep’, de wereldwijde overvloed aan plastic afval dat dagelijks in de wereldzeeën gedumpt wordt, staat eveneens op de agenda. Met name publieksaquaria kunnen een belangrijke rol spelen in de voorlichting van hun jaarlijkse miljoenpubliek. Ook de WAZA (World Association of Zoos and Aquariums) en de EAZA (European Association of Zoos and Aquaria) verzorgen presentaties met als insteek om de globale samenwerking en kennisdeling nog verder te intensiveren.

Meer informatie: www.burgerszoo.com/euac2017

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *