Toeristische impuls door investeringen in Waddengebied

Het Waddenfonds verleent aan acht projecten subsidie. Dat heeft het Dagelijks Bestuur besloten. Onder de projecten zijn er ook enkele die de toeristische aantrekkelijkheid van het gebied bevorderen. In totaal wordt er voor 18,5 miljoen geïnvesteerd, waarvan 10,6 miljoen gefinancierd wordt door subsidies.

Enkele projecten die een impuls geven aan recreatie en toerisme in het gebied:

De eerste decorstukken van Waddenfun zijn inmiddels gerealiseerd
De eerste decorstukken van Waddenfun zijn inmiddels gerealiseerd

Project Waddenfun
De familie Hekma/Classen exploiteert in Wehe Den Hoorn aan de Trekweg een landbouwbedrijf. Er is een aanvraag ingediend om het bedrijf te mogen verbreden naar multifunctionele landbouw. De familie is al actief in natuurbeheer en weidevogelbeheer. Ook draagt men het landschap op het Hoogeland een warm hart toe. De familie wil dit beter uitdragen. Daartoe is VOF Terraheerd, de toeristische recreatieve tak, in het leven geroepen. In Leens exploiteert de familie het hotel Terraheerd, in Warfhuizen een vakantiehuis en in Zuurd ijk een vakantieboerderij.
Nu komt daar een adventurepark bij. Onder de naam Waddenfun worden in-en outdoor events voor toeristen, verenigingen, bedrijven en scholen georganiseerd. In een vrijkomende agrarische loods in Wehe Den Hoorn komt een indoor klimpark met een parcours tussen kunstmatige palen. Het park krijgt 35 klimelementen binnen en 5 buiten. Een lange zip line naar buiten maakt het klimpark extra spannend. Ook komen er toiletten en een horecagelegenheid. Daarnaast worden in een straal van 10 km GPS-gestuurde ontdek- en beleeftochten uitgezet langs o.a. cultuurhistorische bezienswaardigheden, natuurgebieden, streekwinkels en horecagelegenheden. Waddenfun versterkt de toeristisch- recreatieve aantrekkingskracht van het gebied in bestaande gebouwen vanuit persoonlijk- streekeigen gastheerschap en is een goed voorbeeld van multifunctionele invulling van het boerenbedrijf.
Het Waddenfonds kent aan dit project een subsidie toe van € 99.500 (de totale kosten bedragen € 199.000)

Eb en Vloed Experience door Watergames and more
Eb en Vloed Experience door Watergames and more

Project Wadden Waterspeelplaats Texel
De Stichting Waddenhaven Texel heeft vanaf de verplaatsing van de haven Oudeschild in 2001 ingezet op het realiseren van duurzame voorzieningen en een passantenhaven met een hoge verblijfskwaliteit, passend bij de natuurwaarden van de Waddenzee. De Stichting wil samen met de Stichting Havenbelangen Oudeschild waarin de visserijorganisaties, de watersportvereniging, de ondernemers en de dorpscommissie zijn vertegenwoordigd, de aantrekkelijkheid van de haven vergroten door een bijzondere Waddenattractie te realiseren. Eerder werd met Waddenfondsgeld in de haven al een strandje aangelegd. Met Ecomare wordt in de waterspeelplaats samengewerkt vanwege de informatieve en educatieve aspecten. De Wadden Waterspeelplaats bestaat uit een groot complex van RVS- speelelementen. (zie ook artikel op Pretwerk.nl over de Eb- en Vloed experience)
Met een handpompen wordt zeewater vanuit de haven opgepompt om via allerlei goten, sluizen, bakken, waterraderen en andere mechanieken, hoog en laag, uiteindelijk weer terug te vloeien in de haven. Hiermee wordt het proces van Eb en Vloed nagebootst. De ondergrond bestaat uit een speelbak met stromend water en grind waarin naar hartenlust gekliederd kan worden. Voor kinderen tussen 4 en 12 jaar wordt de Wadden Waterspeelplaats een aantrekkelijke manier van leerzaam vermaak.
Het Waddenfonds kent aan dit project een subsidie toe van € 48.261 (de totale kosten bedragen € 96.521)

Project Ambassadeurs van Waddenzee Werelderfgoed
Jaarlijks verblijven ruim 80.000 passanten in Waddenhavens, 50.000 natuurliefhebbers maken een Wadlooptocht, 60.000 passagiers varen mee op de beroepschartervaart, 10.000 vakantiegangers nemen deel aan Wadexcursies en er zijn 3000 leden van watersportverenigingen met een vaste ligplaats. Waddenbezoekers worden aangetrokken door het licht, de ruimte en de vergezichten op de Waddenzee, maar zijn zich niet altijd bewust van de kwetsbaarheid van het Natte Wad. Waddencentra, VVV’s, Waddenhavens, de Bruine Vloot, Wadloopgidsen, watersportverenigingen en veerboten vormen belangrijke intermediairs (schakels) die ieder op hun eigen wijze contact hebben met Waddentoeristen.
Ecomare, de Waddenvereniging, BBZ (de beroepschartervaart) en de watersportorganisaties hebben de handen ineen geslagen om samen een kwalitatief hoogstaand aanbod van trainingen en cursussen op te zetten, waarbij Gastheren van het Natte Wad worden opgeleid. Deze Waddenzee-ambassadeurs gaan vaarrecreanten verhalen over het Wad vertellen, ze geven voorlichting over flora en fauna maar vertellen ook over de problemen in de Waddenzee. Het Waddenfonds geeft een startsubsidie om de komende jaren een Waddenbreed netwerk van gastheren op te zetten dat een blijvend effect op goed gedrag van toeristen in dit werelderfgoedgebied teweeg brengt en verstoring van broedende vogels en zeehonden voorkomt.
Het Waddenfonds kent aan het project een subsidie toe van € 153.168 (de totale kosten bedragen € 382.920).

Meer informatie (o.a. alle projecten): www.waddenfonds.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *