Techniekmuseum Technopolis in Mechelen heropend

Technopolis, het Vlaamse doe-centrum voor wetenschap en technologie in Mechelen is verbouwd en uitgebreid. Door deze expansie zorgt Technopolis, met onder meer de gloednieuwe zones ‘Xplora’ voor 8- tot 14-jarigen en ‘Inspirience’ gericht naar 14- tot 18-jarigen, voor een aanbod nog meer op maat van de bezoeker.

technopolis“Technopolis breidt uit met maar liefst 33%. Het wordt in de eerste plaats niet groter, maar vooral anders. Nog meer gemaakt op maat van de bezoeker. Vandaag start Technopolis met een nieuw verhaal,” stelde Luc Van den Brande, voorzitter van Technopolis.

‘Xplora’ voor 8- tot 14-jarigen
In de zone ‘Xplora, Ontdek je talent’ ontdekken jongeren van 8 tot 14 jaar aan de hand van interactieve opstellingen het nut van wetenschap en techniek en de toepassingen ervan in het dagelijks leven. Aan de hand van beroepen die ‘tot de verbeelding spreken’ kunnen ze hun competenties en talenten testen. Zo krijgen ze inzicht in mogelijke beroepen en wetenschappelijke of technische studierichtingen.

“Het doet me plezier dat Technopolis in de nieuwe zone voor 8- tot 14-jarigen ook opstellingen plaatst waarmee kinderen hun talenten met betrekking tot het nemen van initiatief, ondernemerschap, onderzoeken, ontwerpen en creativiteit kunnen testen,” zei minister-president Kris Peeters. “Voor de toekomst van onze industrie is het cruciaal dat nog meer jongeren kiezen voor een uitdagende technische of wetenschappelijke job. Daar zet de Vlaamse regering met het Nieuw Industrieel Beleid dan ook op in”, onderstreepte minister-president Peeters.

De grootste private partner in dit verhaal is essenscia, de federatie van de chemische industrie, kunststoffen en life sciences, de Fondsen voor Vorming in de Scheikundige Nijverheid en 18 ondernemingen uit de sector. “Technopolis is voor de chemiesector een unieke partner om jongeren enthousiast te maken voor de wondere wereld van wetenschap en chemie. Dankzij twee indrukwekkende opstellingen ‘Moleculebouwer’ en ‘Onderzoeker’ in Xplora en het Lab hopen we vele jongeren te prikkelen voor een job in een sector met toekomst in Vlaanderen. Onze ondernemingen hebben immers nood aan jong talent, want elk jaar zal de sector in Vlaanderen om en bij de 2.000 nieuwe medewerkers moeten aanwerven om het vertrek van collega’s die met pensioen gaan op te vangen“, zei Frans Dieryck, gedelegeerd bestuurder van essenscia vlaanderen.

‘Inspirience’ voor 14+
De zone ‘Inspirience: Think, Create, Share.’ is bedoeld voor een ruim publiek, maar zal vooral jongeren tussen 14 en 18 jaar aanspreken. Ze worden uitgedaagd om creatief aan de slag te gaan: ze maken bijvoorbeeld beelden met een high-speed camera die ze analyseren of onderwerpen een aantal voorwerpen aan onzichtbare magnetische velden. Anderzijds leren ze er hun menig uiten en ontdekken ze of ze een volger of een voortrekker zijn.

De uitbreiding omvat ook een STEM-centrum, een infocentrum voor leerkrachten en een Lab, een state-of-the art labo.

“De aanpak van Technopolis om vanuit de dagelijkse leefwereld van de jongeren de wereld om hen heen te verklaren, en ze zo enthousiast te maken voor wetenschap en technologie, wordt met succes verder gezet. De kennis, vaardigheden en de motivatie van de jongeren verhogen zijn van groot belang voor de keuze van studierichting in het hoger onderwijs,” aldus viceminister-president Ingrid Lieten tijdens de opening.

‘De Klimaatmaker’ laat de bezoekers zelf het weer presenteren. Hiervoor werkt Technopolis samen met IZEN energy systems uit Lille. “We zetten al meer dan een kwarteeuw in op hernieuwbare energie,” zegt Gie Verbunt, CEO van IZEN energy systems. “We hopen dat de nieuwe opstellingen jongeren meer inzicht kunnen geven in het klimaat. Wie weet kunnen we hen aanmoedigen te kiezen voor een wetenschappelijke studierichting waarmee ze zelf een bijdrage kunnen leveren aan een schoner klimaat.”‘

Ook autosectororganisatie Educam steunde de uitbreiding van Technopolis. “Educam werkt mee aan de valorisering van de beroepen in de autosector en de aanverwante sectoren om zo meer gemotiveerde jongeren voor deze studierichtingen aan te trekken”, zegt Isabelle Calista van Educam. “De zone Xplora zal ongetwijfeld tot de verbeelding van de jongeren spreken. Het zal hen inspireren en helpen oriënteren in hun studie- en beroepskeuze.”

Subsidies
In het totaal heeft de uitbreiding € 7 miljoen gekost. € 3 miljoen daarvan kwam van de Vlaamse overheid. Het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling nam met € 2,7 miljoen bijna de andere helft voor zijn rekening. Ook de provincie Antwerpen steunde de ontwikkeling van het nieuwe Technopolis.

Meer informatie: www.technopolis.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *