Stranden in Zeeland zijn het schoonst

Domburg is door badgasten en ANWB inspecteurs verkozen tot Schoonste Strand van 2015 met een score van 9,94. Wie een ander Zeeuws strand kiest zit overigens ook in schoon zand, want de schoonste stranden liggen met Noord-Beveland, Groede, Zoutelande en Nieuwvliet in Zeeland. Het eerste niet-Zeeuwse strand in de lijst is het Zuid-Hollandse ‘s-Gravenzande met een score van 9,85.

nederland schoonNederlandse stranden zijn met een gemiddelde van 9,59 sowieso zeer schoon en het publiek is meer betrokken dan ooit. NederlandSchoon ontving voor de Schoonste Stranden Verkiezing drie keer zoveel publieksstemmen als voorgaande jaren. Nieuw dit jaar is de Stimuleringsprijs voor het meest slimme schoonmaakinitiatief. Deze werd in de wacht gesleept door ‘Doe mee, verlos de zee!’ dat strandbezoekers met jutbakken aanspoort afval te verzamelen.

26 vier-sterren gemeenten
De Zeeuwse stranden gooien wederom hoge ogen – van de vijftig Nederlandse badplaatsen liggen de negen schoonste in Zeeland. Dat betekent overigens niet dat er in de andere kustprovincies geen schoon strand te vinden is. Integendeel. Met een 9,85 is ‘s-Gravenzande het schoonste van Zuid-Holland, Ameland staat met een 9,84 in Friesland bovenaan en Heemskerk heeft met een 9,80 het schoonste zand in Noord-Holland. De stemmen van het publiek komen goed overeen met wat de ANWB-inspecteurs constateerden. Domburg kreeg van het publiek en van de ANWB-inspecteurs de hoogste waardering en had ook nog eens verreweg de meeste publieksstemmen. In combinatie met de goede samenwerking tussen paviljoens, gemeente en bezoekers heeft dat geleid tot het winnen van de Schoonste Stranden Verkiezing. Onze kust wordt over het geheel genomen steeds schoner, zo is het aantal vier-sterren gemeenten gestegen van 22 in 2014 naar 26 in 2015.

Inspiratie om mee te doen
De Schoonste Stranden Verkiezing gaat niet meer alleen om de schoonste van het land, maar ook om het stimuleren van een slimme aanpak. Vandaag werd daarom de eerste Stimuleringsprijs uitgereikt aan burgerinitiatief ‘Doe mee, verlos de zee!’ dat jutbakken plaatst in samenwerking met kust-beherende instanties. Doel is mensen te inspireren afval in te zamelen. Het begon in 2010 in Goeree-Overflakkee toen jutter Matthijs Lievaart bij een berg door hem verzameld zeeafval een bordje ‘Doe mee, verlos de zee!’ plaatste. De berg groeide gestaag en uiteindelijk plaatste Natuurmonumenten er een houten bak – met het originele bordje. Een speciale vermelding is voor de Beachcleaner, een strandzeef die in samenwerking met Thalassa in Zandvoort – het schoonste paviljoen van Nederland – is ontwikkeld. Ook geeft NederlandSchoon een pluim aan ‘Raap het op’ dat mensen aanspoort per strandbezoek drie stukken vuil mee te nemen en weg te gooien.

Over de Schoonste Stranden Verkiezing
De Schoonste Stranden Verkiezing en Supporter van Schoon zijn initiatieven van NederlandSchoon. Zie voor meer informatie www.supportervanschoon.nl en www.nederlandschoon.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *