Sport, recreatie en toerisme ontwikkelen samen nieuwe arrangementen in Overijssel

In de meeste regio’s is de sportsector gericht op de behoeften van de locale bevolking. Met het project ‘Bewegen in het groen’ van sportservice Overijssel is deze kunstmatige grens doorbroken en worden nu ook arrangementen ontwikkeld voor de gasten van de streek; recreanten en toeristen. De toeristische pilotprojecten zijn georganiseerd rondom een sportvereniging. (aanvrager van het pilotproject)

Toegankelijk voor iedereen
Met de arrangementen wordt het aantrekkelijke landschap en de culturele trekpleisters van Overijssel verbonden met sport- en beweegmogelijkheden. ‘Bewegen in het groen’ wil activiteiten, natuur, recreatie, toerisme en belanghebbenden verbinden om Overijssel zo optimaal mogelijk toegankelijk te maken voor iedereen. De focus ligt op aantrekkelijke en toegankelijke activiteiten voor de doelgroep senioren.

Maatwerk per regio

Diverse regio’s hebben elk een passend pilotproject ontwikkeld. Zo krijgt de provincie Overijssel er een heel nieuw palet aan aantrekklijke toeristische trekpleisters bij. Een korte omschrijving van de pilots:

Sport en varen in Zwolle
Na een gedegen voorbereidingsfase ging dinsdag 12 juli het project in de regio Zwolle van start ‘Pilotproject Pelikaan’. Hier is een arrangement ontwikkeld met o.a. sporten (golf), rondleiding FC Zwolle stadion en een vaarroute gericht op kinderen met een beperking. Vanuit de verblijfsrecreatie werden camping Agnietenberg en zorgboerderij De Langenhof betrokken.

Pilot regio IJsseldelta Golfclub Zwolle
2-daags arrangement bestaande uit: een golfclinic, wandeltocht onder begeleiding van Landschap Overijssel in een specifiek stukje natuur (Herfte, Wythmenerbos, de Vecht), lunch met streekproducten en lezing over de vele voordelen van verantwoord bewegen, overnachting in Hotel Lumen, historische stadswandeling door Hanzestad Zwolle en fietstocht onder begeleiding langs de IJssel en Zwartewater. Het arrangement is gericht op de doelgroep 55 jaar en ouder.

Pilot regio vechtdal
Een arrangement bestaande uit een kanotocht over de Vecht die start bij Landhoeve Zwieseborg, eindigt bij Natuuractiviteitencentrum De Koppel waar ook voor kinderen genoeg te beleven valt en vervolgens een educatieve boottocht terug naar de start. Het arrangement richt zich op gezinnen die op omliggende campings verblijven.

Pilot regio Twente
Een arrangement bestaande uit voetgolf op de aan te leggen voetgolfbaan, gecombineerd met activiteiten zoals fietstocht langs het Veenmuseum en de Peddemorsboerderij. Het arrangement richt zich op in de regio verblijvende toeristen.

Pilot regio Salland Holten
Het arrangement bestaat uit het samenvoegen van bestaande routes, en nieuwe trim- hardlooproutes te creëren, welke worden gebruikt tijdens hardloop clinics bijvoorbeeld in aanloop naar evenementen als de Triathlon Holten en de Diepe Hel Holtenbergloop. Het arrangement richt zich met name op 50-plussers die buiten de schoolvakantieperiodes naar de Sallandse Heuvelrug komen.

Pilot regio Salland Borgele
Het 2-daagse arrangement bestaat uit een start bij de jachthaven met een clinic kanoën door de roeivereniging, vervolgens een fietsrit naar de binnenstad van Hanzestad Deventer met lunch en historische stadswandeling. De tweede dag bestaat uit een sportieve ochtend op Sportpark Borgele met diverse activiteiten als tennis, jeu de boules, voetbal of tafeltennis, een lunch en een middag zwemmen in het Borgelerbad. Het arrangement richt zich met name toeristen die met de boot een aantal dagen de jachthaven van Deventer aan doen.

Meer informatie: www.sportserviceoverijssel.nl