Smartphone ingepast in de gezinsvakantie

Kinderen die met een smartphone of Nintendo naast de tent zitten: veel mensen vinden het een verfoeilijk beeld. Uit onderzoek van TradeYourTrip blijkt dat de smartphonisering van de vakantie helemaal niet zo’n negatieve ontwikkeling is. Sterker nog: het blijkt zelfs heel positieve kanten te hebben!

tradeyourtripAl bijna 100% beeldscherm-dichtheid
Een opvallend cijfer is dat maar liefst 93%(!) van de ouders aangeeft dat hun kinderen tijdens de vakantie gebruik maken van een smartphone, tablet of ander apparaat. 41% voegt toe dat dit zonder beperkingen is. Minstens zo opvallend is dat 85% van de ouders het gevoel heeft dat het gezin hechter wordt tijdens de vakantie. Bij kinderen is dit 71%. Er wordt dus weliswaar uitgebreid solistisch gebeeldschermd, maar dat verhindert kennelijk niet dat er ook nog altijd veel tijd samen wordt beleefd.

Reizen wordt leuker met games
Games zijn met name een uitkomst om de tijd te doden tijdens (lange) reizen. Maar liefs 77% van de jongens gamet onderweg tegenover 52% van de meisjes. Muziek luisteren doet 73%. Andere tijdsbestedingen tijdens de reis zijn slapen (50%) en kletsen (44%). In het verleden ontstond tijdens lange autoritten met het gezin regelmatig stress en ruzie. Verveling leidt bij kinderen nu eenmaal gauw tot prikkelbaarheid en kliergedrag. En je kunt ook geen 10 uur achter elkaar samen liedjes zingen en ‘ik zie, ik zie’ spelen. Er zit dus beslist een positief aspect aan de digitalisering van het reizen. Zeker als daarmee voorkomen wordt dat irritaties op de terugreis het positieve vakantiegevoel alweer te niet doen voordat je thuis bent.

Langer contact met vakantievriendjes en -vriendinnetjes
Eenmaal op de plek van bestemming, gebruiken kinderen hun smartphone hoofdzakelijk voor social media (62%), waarbij ze voornamelijk contact hebben met vrienden en vriendinnen (72%). De ouders zelf zijn een stuk minder actief op social media (42%) en zoeken vooral contact met familie (54%). In dit kader is er nog een ander effect dat regelrecht positief te noemen is. Na de vakantie houdt namelijk 65% van de kinderen contact met vakantievriendjes en vriendinnetjes via Whatsapp (76%) en Facebook (62%). Zulke percentages werden vroeger met de (vaste) telefoon en de briefpost bij lange na niet gehaald.

Hechter dankzij de smartphonisering?
Het onderzoek leidt tot de opvallende conclusie dat vakanties gezinnen hechter maken ondanks de smartphonisering ervan. Maar gezien de uitkomsten van de enquête moet je misschien zelfs zeggen: dankzij de smartphonisering.

Het Vakantieonderzoek is uitgevoerd tussen 15 juli en 19 juli 2016 door MSI via een online vragenlijst naar 850 respondenten in Nederland (649 ouders met kinderen in de leeftijd van 10 tot 16 jaar en 201 kinderen in de leeftijd van 10 tot 16 jaar).

Bron: persbericht Tradeyourtrip.nl

Bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *