Schaalvergroting binnen de hotellerie

Het internationale toerisme floreert, en ook het inkomend toerisme in Nederland is in 2016 met 6 procent toegenomen. De toename van het internationale toerisme draagt bij aan de noodzaak om meer overnachtingsmogelijkheden, zoals hotels, te creëren.

Lobby Sir Adam hotel Amsterdam Noord

Nederland verwelkomde in 2016 bijna 16 miljoen internationale gasten en zij vertegenwoordigden een economische waarde van 11,4 miljard euro. Leisure zorgde voor de grootste toestroom (10,9 miljoen). Zakenreizigers (4 miljoen) komen op de tweede plaats wat betreft absolute aantallen. Zakenreizigers besteden daarentegen wel twee keer zoveel tijdens hun verblijf.

5833 hotelkamers
Hotelbouwplannen inventariseert en registreert de bouw- en renovatieplannen binnen de Nederlandse hotellerie. In de eerste helft van 2017 registreerde Hotelbouwplannen voor 5833 hotelkamers bouw- of verbouwplannen.
In totaal registreerden wij 88 (ver)bouwplannen, waarvan 59 nieuwbouwplannen en 29 renovatie/verbouwplannen. Het gemiddelde aantal kamers per hotelbouwplan is toegenomen ten opzichte van 2016: nu 66,3 tegenover 62,9 in 2016.

Schaalvergroting
De trend is schaalvergroting. Dat betekent niet dat het aantal hotelkamers per plan terug is op het niveau van 2014. Toen inventariseerden wij gemiddeld 74,3 hotelkamers per plan. Dit is grotendeels terug te voeren op de realisatie van ‘conversiehotels’. Bijvoorbeeld kantoorgebouwen die een hotelbestemming krijgen.
In 2017 wordt veel (bij)gebouwd in Rotterdam en Den Haag, veelal als ‘overloop’ van het overvolle Amsterdam, waar een hotelbouwstop geldt binnen de ring.

Nog enkele opvallende feiten: de bouw en of renovatie van wellnessfaciliteiten neemt toe. In 2015 registreerde Hotelbouwplannen 18 plannen waarbij wellnessfaciliteiten werden opgenomen. In 2017 staat de teller halverwege het jaar al op 17. Ook de bouw en/of renovatie van vergaderruimten laat een stijging zien: in 2015 registreerden wij 35 plannen. In 2017 staat de teller nu al op 23 plannen.

In Hotelbouwplannen registreerden we in het eerste halfjaar van 2017:

  • – 88 (ver)bouwplannen. Hiervan zijn er 59 nieuwbouw en 29 verbouw
  • – 5833 kamers worden gerenoveerd, verbouwd of nieuw gebouwd
  • – in 23 plannen komt duidelijk naar voren dat er ook congres- en/of vergaderzalen met de plannen zijn gemoeid;
  • – bij 17 plannen gaat het (mede) om de aanleg van wellness- en/of fitnessfaciliteiten

Bron en meer informatie: www.hotelbouwplannen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *