Regeerakkoord: o.a. Verhoging laag BTW-tarief en méér aandacht voor natuur

In het nieuwe regeerakkoord dat dinsdag werd gepresenteerd, staan plannen om het lage BTW tarief op te hogen van 6 naar 9%. Binnen de gastvrijheidssector is Horeca Nederland (KHN) de eerste partij die reageert: “Totaalbeeld is voor gemiddelde horecaondernemer niet positief”.  Er is ook sprake van de nodige vergroening. Daarover stuurde Natuurmonumenten een positief gestemd persbericht.

iets meer btw voor veel producten in de gastvrijheidsector

Verhoging BTW tegenover verlaging vennootschaps en inkomstenbelasting
KHN rekent ons voor: Eén van de maatregelen in het regeerakkoord is dus het verhogen van het lage btw-tarief van 6 naar 9 procent per 1 januari 2019. Meer btw zorgt voor hogere consumentenprijzen. Bij gelijke bestedingen van die consument leidt dit tot minder omzet voor horecaondernemers. Dat tast groeikansen en dus werkgelegenheid aan.
De vennootschaps- en de inkomstenbelasting worden lager. De zelfstandigenaftrek inkomstenbelasting wordt wat beperkt. Maar dat compenseert niet genoeg. De inkomstenbelasting krijgt twee schijven: een schijf van 36,93% en één van 49,5%. De zelfstandigenaftrek wordt echter beperkt tot het tarief van de eerste schijf. KHN-voorzitter Robèr Willemsen: “Al met al is het totaalbeeld voor de gemiddelde horecaondernemer niet positief.”
Zie ook: Verhoging laag BTW tareief zet marges onder druk

KHN positief over aanpassing ontslagrecht
KHN is wel positief over de aanpassing van het ontslagrecht. En over het feit dat werkgevers medewerkers pas na drie jaar in vaste dienst hoeven te nemen. Voor kleine bedrijven wordt de loondoorbetaling en een aantal verplichtingen bij ziekte op één jaar gesteld. Daar staat voor die werkgevers een collectieve premie tegenover voor het tweede jaar ziekte. De transitievergoeding gaat echter vanaf de eerste dag tellen. Gelet op het arbeidsintensieve karakter van de horeca met seizoenen, pieken en dalen, is KHN er nog niet van overtuigd dat deze maatregelen al met al genoeg maatwerk bieden.
Het wordt voor jongeren tot 21 jaar verplicht om een startkwalificatie te behalen. Oudere leerlingen kiezen eerder voor werkend leren omdat ze dan al een inkomen hebben. Dat levert kansen op voor de horeca. Wij kunnen immers prima opleidingsmogelijkheden bieden aan de Beroepsbegeleidende leerweg (BBL)-leerling.

Meer informatie: www.khn.nl

Groene Hart (ook natuurvriendelijke landbouw wordt beloond)

Natuur in het regeerakkoord
Natuurmonumenten ziet goede kansen in het regeerakkoord. De plannen bieden ruimte voor het versterken van natuur en landschap in Nederland. We hadden echter liever gezien dat het kabinet concrete doelen had gesteld voor de versterking van onze natuur. Die ontbreken.

Het kabinet belooft iconische landschappen als de Veluwe, het Groene Hart en de Nederlandse kust blijvend te beschermen. Een mooie ambitie, maar de andere Nederlandse landschappen moeten niet vergeten worden. Marc van den Tweel: “Het is uitstekend dat er aandacht is voor unieke landschappen zoals de Veluwe, maar hoe zit het met al die andere landschappen die ons land zo mooi en uniek maken? In de nieuwe Omgevingsvisie kan het kabinet het Nederlandse landschap de aandacht geven die het verdient.”

Bekijk de hele reactie van Natuurmonumenten op het regeerakkoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *