Recreatiesector toont belangstelling voor online marketing en duurzaamheid

Van 5 t/m 7 november vond de recreatievakbeurs plaats in Hardenberg. Op de beursstand van Pretwerk.nl peilden we de interessegebieden van de bezoekers. Er is vooral veel belangstelling voor (online) marketing. Opvallend dat partijen uit deze branche nog maar karig zijn vertegenwoordigd op een recreatievakbeurs. Ook duurzaamheid en ‘indoor spelen’ en ‘duurzaamheid’ zijn onderwerpen waar de gemiddelde bezoeker wel wat meer over wil weten.

knikkerbakjes
Interessepeiling met knikkers

Wat boeit de recreatieondernemer
Alhoewel de opzet van de beurspeiling door Pretwerk.nl niet helemaal wetenschappelijk verantwoord was, geeft het een goed indruk van de onderwerpen waar recreatieondernemers mee bezig zijn. Bezoekers aan de stand werd gevraagd om maximaal 10 knikkers te verdelen over 30 bakjes met onderwerpen. Vaak gaven ze een motivatie bij hun keuze. Het onderwerp duurzaamheid werd bijvoorbeeld nogal eens gekoppeld aan de overweging om zonnepanelen te installeren. De top-20:

1 verblijfsrecreatie 37
2 online marketing 28
3 indoor spelen 27
4 duurzaamheid 25
5 productinnovaties 22
6 gastvrijheid 22
7 groenvoorziening 21
8 horeca / foodservice 21
9 plattelandsrecreatie 20
10 marketing algemeen 19
11 interieur 17
12 natuur 17
13 winkels en verkooppunten 16
14 gezondheid / wellness 16
15 markttrends 15
16 sport / actief 15
17 cultuur 14
18 evenementen 13
19 inkomend toerisme 13
20 dagrecreatie 13

De nummer 1; ‘verblijfsrecreatie’ is makkelijk te verklaren; de meeste bezoekers hebben zelf een verblijfsrecreatief bedrijf.

Pretwerk gaat de uitkomsten gebruiken in de keuze van onderwerpen die we de komende tijd op de website gaan uitlichten. Daarvoor zijn we o.a. op zoek naar deskundigen die op de specifieke interessegebieden hun kennis willen delen.

een pitch voor de jury van de noviteiten award
een pitch voor de jury van de noviteiten award

Veel nieuwe producten
De reacties van standhouders waren overwegend positief.  Beursmanager Herma Bork: “De terugkoppeling die ik ontvangen heb van de exposanten is dat de kwaliteit van de bezoekers dit jaar erg goed was, er zijn zelf directe verkopen gemaakt, wat op de beurzen van nu best uniek is. Veel exposanten hebben mij weer bedankt voor de goede zorgen wat natuurlijk de uitwerking is van ons Full Service Concept.” Met name op de woensdag was het lekker druk. Op de andere dagen liepen veel bezoekers bezoekers rond met concrete investeringsplannen. Die hadden dan ook de tijd voor een goed gesprek met de diverse aanbieders. De toeleveranciers aan de recreatiesector hebben duidelijk in de gaten dat er ‘iets extra’s’ moet gebeuren om de recreant te blijven boeien. Er waren dan ook veel innovaties en nieuwe productlijnen te zien. Op deze website hadden we al aandacht besteed aan de Pleisureworld Noviteiten Award (met 14 inzendingen)

Tijdens de beurs bezocht de jury alle 14 inzendingen. Daarbij viel het op dat de deelnemers hun producten goed wisten te motiveren en onderbouwen met trends uit de markt. Binnenkort wordt de shortlist bekend gemaakt van de drie noviteiten die in aanmerking komen voor de Pleisureworld Award. Daarbij wordt, naast het jury-oordeel, ook de voorkeur van de beursbezoeker meegewogen.

Er waren ook diverse standhouders die hun innovaties hadden doorgegeven aan de beursorganisatie. (artikel 1 november). Daarmee bleek de koek nog niet op. Wij vonden nog onderstaande drie innovatieve producten:


Links:
Huck Seiltechniek: www.huck-torimax.com
Van Holland Fietsverhuur: http://dutchbicyclerental.nl
Virto: www.virto.nl

Volgende kans in Gorinchem
Veel van de standhouders die in Hardenberg stonden, zijn ook aanwezig op de recreatievakbeurs in Gorinchem, van maandag 25 t/m woensdag 27 november. (Voor toeleveranciers: er zijn nog een paarplekken vrij.) Recreatie-ondernemers die kennis willen maken met het (nieuwe) assortiment in de recreatiebranche kunnen online (gratis) hun kaarten reserveren op de website van de Recreatievakbeurs Gorinchem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *