Recreatie en horeca op een begraafplaats?

Zo nu en dan kom je recreatieve ontwikkelingen tegen op onverwachte locaties. Zo is recreatief medegebruik van begraafplaatsen is in ons land nog een vrij onbekend fenomeen. Ada Wille, gespecialiseerd in het ontwerpen van begraafplaatsen, ziet kansen voor unieke plekken met een zachte vorm van recreatie binnen de grenzen van een begraafplaats.

Soestbergen Utrecht (ontworpen door Zocher)
Soestbergen Utrecht (ontworpen door Zocher)

Kerkhof als park
“Begraafplaatsen krijgen steeds meer een functie als openbare ruimte”, vertelt Ada Wille. “Waar begraafplaatsen decennialang liefst gemeden werden, worden ze meer en meer gewaardeerd als gedenkparken die rust en ontspanning bieden in de drukke stedelijke ruimte.” De Nederlandse begraafplaatsen hebben volgens Wille een bijzonder hoge parkkwaliteit en zijn daardoor zeer geschikt voor recreatief medegebruik.

Wille denkt bij een recreatieve invulling o.a. aan wandelen, een tijdje verpozen, genieten van de natuur of zelfs het geven van concerten: “Dit moet natuurlijk wel binnen de context van de gedenkplek gebeuren. Een begraafplaats is primair een park waar mensen kunnen rouwen. Er zijn grenzen aan wat kan. Dus geen rockconcert, maar wel zoals dat op begraafplaats Westerveld in Driehuis gebeurt, een gedenkconcert als ‘In Memoriam’.”

Voorzieningen op de begraafplaats?
Inmiddels zijn er in Nederland al op diverse plekken kleine horecagelegenheden gestart op begraafplaatsen. Voorbeelden zijn een theehuis op begraafplaats Serwelderhof in Groningen, Petit café Westerveld in Driehuis en lunchcafés op drie Amsterdamse locaties. Juist de ligging, weg van het centrum, zorgt volgens Wille voor kansen. In de omgeving van de begraafplaatsen is vaak geen andere horecavoorziening te vinden, en dit zijn vaak de mooiste locaties om te verblijven.

begraafplaats
Koffieterras Ockenburg (ontwerp: Wille)

Kerkhoftoerisme
Kerkhoven en begraafplaatsen hebben ook een geheel eigen aantrekkingskracht. Steeds meer begraafplaatsen organiseren met enige regelmaat rondleidingen, open dagen en diverse thema-activiteiten. Een agenda is o.a. te vinden op http://www.uitvaartinformatie.nl

Verhalen
De begraafplaatsen zijn bij uitstek plekken waar verhalen te vinden zijn; o.a. over de overleden mensen die de historie van Nederland of de omliggende regio hebben vormgegeven. Verhalen worden/zijn steeds vaker de drager van toeristisch recreatieve ontwikkelingen van een gebied. Zij geven een bezoek aan een gebied betekenis

Meer informatie:
Artikel van Ada Wille op www.tuinenlandschap.nl
www.adawille.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *