Prijs museumkaart wegens succes verhoogd

De prijs van een museumjaarkaart gaat per 1 juli 2014 met € 5,00 omhoog en komt daarmee uit op € 54,95 per jaar. In feite is de kaart een promotie/kortingsinstrument, met vooral aantrekkelijke eigenschappen voor regelmatige museumbezoekers. Een kaartje voor het Rijksmuseum kost bijvoorbeeld € 15,00. Daarmee heeft de bezoeker in een keer al 27% van de kosten terugverdiend.

Museumkaart vader jongenKortingsinstrument?
Een van de doelstellingen van de Museumkaart: ‘Meer bezoekers trekken en daardoor meer inkomsten genereren voor musea’. Een museum ontving in 2013 zo’n 60% van de gemiddelde toegangsprijs terug voor bezoekers die met een museumjaarkaart naar binnen kwamen. Een voordeel bezoek met museumjaarkaart voor een museum is dat de handlingkosten vaak wat lager zijn. Vaak kunnen die bezoekers direct doorlopen en hoeven geen entreekaartje te kopen. Uit eigen ervaring weet ik ook dat veel houders van een museumjaarkaart de kaart ook gebruiken om een museum te verkennen. Wie na 5 minuten heft beoordeeld dat het museum niet aansluit bij de interesse en verwachtingen wordt daarmee wel meegeteld als bezoeker.

Musea kunnen per jaar aangeven of zij meedoen met de museumjaarkaart. Daaruit blijkt of deelname nog aantrekkelijk genoeg is voor een museum. Siebe Weide, algemeen directeur van de Museumvereniging, heeft wat dat betreft goed nieuws voor 2014: “De Museumkaart biedt in 2014 onbeperkt toegang tot nóg meer musea. We vinden het geweldig dat zoveel Nederlanders musea een warm hart toedragen door musea te bezoeken. In de eerste maanden van 2014 zette het succes van 2013, waarin 40 miljoen werd verdeeld, zich onverminderd voort. De verwachting is daarom dat kaarthouders weer vaker een museum bezoeken dan vorig jaar. Als de stijgende lijn zich voorzet dan sluiten we 2014 af met meer dan 7 miljoen bezoeken met de Museumkaart.”

De 400 musea die in 2012 de Museumkaart accepteren, telden ruim 20 miljoen bezoeken, waarvan vijf miljoen met een Museumkaart. Bezoekers met een Museumkaart bezoeken gemiddeld 3 keer vaker een museum. Naast de entreeprijs wordt er ook nog het e.e.a. verdiend in de winkel en de horeca.

Meer informatie:
www.museumvereniging.nl
www.museumkaart.nl

3 reacties

  1. Bij grote afzet zou de prijs toch lager moeten worden, dan zijn musea voor mensen met een lager budget ook toegankelijk! Belachelijk dat de kaart in enkele jaren van 40 naar 55 Euro is gegaan; alsof het niks is.

  2. Het is zeker vreemd als iets een succes is het dan duurder moet worden ze zal eerder denken dat die dan goedkoper wordt ..

    1. Nu kan je kiezen. Niet naar het museum gaan maar op internet kijken.
      Jammer. Ik ben het helemaal eens: meer belangstelling dan lagere prijzen. Wordt de museumkaart te duur dan maar af en toe entree betalen, maar geen premie op inhaligheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *