Park Vliegbasis Soesterberg verkocht aan Utrechts Landschap

De provincie Utrecht verkoopt het terrein vanuit de intentie om de bijzondere combinatie van natuur, militair erfgoed en cultuurhistorie voor de toekomst te beschermen, en bezoekers hiervan deelgenoot te maken. Utrechts Landschap betaalt € 4,7 miljoen euro voor het 375 hectare grote natuurgebied. De hoogte van dit bedrag is gebaseerd op een onafhankelijke taxatie.

De provincie kocht het grootste deel van de voormalige vliegbasis in 2009, toen de luchtmacht het gebied verliet. Omgevormd tot Park Vliegbasis Soesterberg kreeg het een gecombineerde bestemming van een bijzonder natuurgebied met net zo bijzonder militair erfgoed. Door middel van zonering werden bepaalde delen afgesloten om de natuur te beschermen, andere delen werden opengesteld voor recreatie zoals wandelen en fietsen. Het terrein is onderdeel van twee belangrijke ecologische corridors. Door de aanleg van ecoducten heeft het gebied verbinding gekregen met omringende natuur. De voormalige vliegbasis vormt hiermee een belangrijke schakel in het Natuurnetwerk Nederland en in het gebiedsontwikkelingsprogramma Hart van de Heuvelrug.

Bijzonder gebied
‘We hebben er het volste vertrouwen in dat dit bijzondere natuurgebied met de rijke historie bij Utrechts Landschap in goede handen is,’ aldus gedeputeerde Mirjam Maasdam. ‘De verkoop van Park Vliegbasis Soesterberg draagt bij aan onze doelstelling voor behoud en bescherming van de natuur, en het openstellen en beleefbaar maken van het Park en onze militaire historie. We hebben voor de verkoop een zorgvuldig proces met elkaar doorlopen. We verkopen immers niet iedere dag een voormalige vliegbasis.’

Leefgebied 2000+ soorten
Park Vliegbasis Soesterberg is het leefgebied van meer dan 2000 soorten. Het grootste bloemrijke schraalgrasland van Noordwest-Europa herbergt honderden verschillende plantensoorten, die tal van insecten en vogels aantrekken, zoals de zeer zeldzame kommavlinder en ook de veldleeuwerik. De uitgestrekte bos- en heidegebieden trekken veel soorten aan. Dieren als ree, bunzing en das komen volop voor. De buizerd broedt er, evenals de bosuil, de havik en zelfs de zeldzame wespendief.

Wandelroutes en fietsexcursies
Park Vliegbasis Soesterberg is opengesteld voor publiek. Er is een gemarkeerde wandelroute uitgezet van 5 kilometer, die door het voormalige munitiepark voert. Wandelaars kunnen deze route combineren met de wandelroute over landgoed De Paltz, het naastgelegen natuurgebied in Soest. Zeer populair zijn ook de fietsexcursies met de gidsen van Utrechts Landschap.

Dit jaar voert de provincie nog een verbeterslag uit op een aantal ontbrekende schakels in de padenstructuur en een aantal recreatieve voorzieningen zoals bebording, meubilair en hekwerken.

Meer informatie:
Provincie Utrecht 
Utrechts Landschap

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *