Ouwehands Dierenpark Rhenen opent Expeditie Berenbos

Donderdag 17 april opent Ouwehands Dierenpark Expeditie Berenbos. Een bijzondere ervaring rondom de bruine beren en wolven. Na een verbouwing van een half jaar opent Ouwehands Dierenpark haar nieuwste project.

expeditie berenbos2Expeditie Berenbos
Ga door het spannende doolhof, ontdek van alles over de beer in het pittoreske dorp Karpatica, bewonder de sterrenhemel en beleef vervolgens een avontuur in Het Berenbos. Geniet van het prachtige zicht op het bos, de waterval en natuurlijk de bewoners: Mackenzie, Niki, Dadon, Mascha, Tory, Wolke, Duuk, Diesel, Igor en niet te vergeten de ondeugendste beer Björna! Expeditie Berenbos, nóg mooier voor mens en beer!

Hoe het allemaal begon…
Griekenland was in 1991 het eerste Europese land dat succesvol actie ondernam tegen het brute misbruik van beren als straatartiest. De overheid nam een flink aantal beren in beslag waarvoor een onderkomen moest worden gezocht. Ouwehands Dierenpark bedacht toen het concept Het Berenbos. Tegelijkertijd werd Alertis, stichting voor beer- en natuurbescherming (toen nog Stichting Berenbos) opgericht, omdat men inzag dat er veel meer beren in nood waren en beren in het wild in hun voortbestaan werden bedreigd. In 1993 was de eerste fase van Het Berenbos gereed en kwam onder andere beer Mackenzie aan. Hij werd in verwaarloosde toestand
aangetroffen in de Bosnische stad Vitez. Daar trad hij op als dansbeer in een restaurant. Zijn baas was gevlucht voor het oorlogsgewelden de beer bleef alleen achter. Engelse VN-militairen vonden hem. Zijn naam dankt hij aan de Canadese generaal die de leiding had over de VN-troepen in Joegoslavië en ervoor zorgde dat Mackenzie naar Het Berenbos werd gebracht.

Het Berenbos
In Het Berenbos genieten bruine beren, die vroeger mishandeld zijn, van een onbezorgd leven. Samen met de wolven bewonen ze van een twee hectare groot bosperceel met onder andere een waterval, rotsen en een vijver. Een uniek project, want in het Berenbos wordt de leefomgeving van de ‘wilde beer’ zoveel mogelijk nagebootst om hun natuurlijke gedrag te stimuleren. Zo krijgen ze zelfs een gevarieerd en seizoensgebonden dieet, gebaseerd op wat in de natuur beschikbaar is.

Stichting Alertis
Alertis is uitgegroeid tot een internationale ‘berenstichting’ die beren in het wild beschermt en beren in nood helpt. Het Berenbos is (en wordt nog steeds) als voorbeeld gebruikt voor opvanglocaties in andere landen. Wereldwijd initieert en ondersteunt Alertis projecten om het leefgebied van de beer in het wild te beschermen en de lokale bevolking in harmonie te laten leven met de beren. Alertis is er voor beer en mens!

Meer informatie: www.ouwehand.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *