Waarom wandelen Nederlanders en Noren als eersten uw restaurant binnen? Het zijn de vroegste eters, zo blijkt uit het internationale onderzoek van online maaltijdservice JustEat.nl. Uit het onderzoek dat werd gehouden in Europa en Canada is gebleken dat de meeste Noren (28%) al met eten bezig zijn tussen vier en vijf uur in de middag. Ruim een kwart van de Nederlanders (23%) begint om vijf uur met het bestellen van gerechten. In Spanje wordt er dan nog lang niet aan het avondeten gedacht, ruim een derde van de Spanjaarden schuift pas na achten aan.
Hoe laat eten we?
De meeste Denen (20%) eten ook graag vroeg. Zij beginnen net zoals de Nederlanders om vijf uur met bestellen. In België is de grootste saamhorigheid als het gaat om hoe laat er gegeten moet worden. Meer dan een derde van de bevolking gaat tussen vijf en zes uur eten bestellen. In Groot-Brittannië is er geen duidelijke tijd waarop men met hun avondmaal bezig is. Maurice Bokma, online marketing manager van Just-Eat.nl: “Opvallend is dat de zuidelijk gelegen landen de laatste eters zijn. In Spanje gaat de grootste groep (30%) pas na achten eten bestellen.”
Smaken verschillen
Naast de verschillende tijdstippen zijn er ook andere eetgewoonten uit het onderzoek naar voren gekomen. “In Nederland eten we nog altijd het liefst Turks en Italiaans, dit is ook geliefd in de rest van Europa en Canada. Maar de Indiase keuken die in Engeland, Ierland en Canada erg populair is, staat in Zwitserland, Spanje en Noorwegen niet eens in de top vijf,” aldus Bokma. Ook de populariteit van lokale gerechten verschilt sterk per land. In Italië, Spanje en Denemarken behoort de eigen keuken tot de vijf populairste gerechten. In de andere landen ontbreekt het nationale gerecht in de top vijf.
Sommige gewoonten zijn in vrijwel alle landen gelijk. Op zaterdag en zondag wordt het meeste besteld. Op maandag en dinsdag het minste. De drukste besteldag is overal nieuwjaarsdag behalve in België, want daar wordt op 11 november tijdens Wapenstilstandsdag het meest besteld. De grootste eters komen uit Canada. Zij bestellen gemiddeld bijna vijf producten per order.
Over het onderzoek
Just-Eat vergeleek de eet- en bestelgewoonten van zijn klanten in Canada en negen Europese landen, waaronder Nederland. Just-Eat maakte gebruik van de aanwezige data en vergeleek ze met de verschillende landen. Het complete onderzoek en infographic van JustEat.nl is terug te vinden op http://www.justeat.nl/onderzoek-eetgewoonten.
Over Just-Eat
Just-Eat is momenteel aanwezig in veertien landen, verspreid over vier continenten, en is daarmee veruit het grootste foodportal ter wereld. Via de online portal worden dagelijks meer dan 100.000 maaltijden verwerkt bij de 20.000 restaurants die zijn aangesloten in onder meer Nederland, België, Denemarken, Groot-Brittannië, Zweden, Ierland, Noorwegen , Spanje, Canada , India, Italië, Zwitserland en Brazilië. In Nederland bundelt het platform de krachten van meer dan 2.500 bezorgrestaurants, van grote ketens als Domino’s, Taco Mundo en New York Pizza tot lokale snackbars en shoarmazaken.
Met de gepatenteerde Just Connect Technologie maakt Just-Eat.nl als enige aanbieder direct contact tussen klant en keuken mogelijk. Naast een uitgebreid online betaalsysteem biedt het platform promotionele, communicatie- en after sale diensten aan voor zijn restaurants. Consumenten kunnen naast bestellingen ook gebruik maken van een online helpdesk via de live chat service, een online spaarsysteem en de mogelijkheid om aangesloten restaurants te recenseren. Just-Eat is tevens opgenomen in de TechCrunch Europe Top 100 Index 2010. Zie voor meer informatie: www.justeat.nl
Onderzoek naar gewoonten eten bestellen door Just Eat