Ondernemer gezocht voor recreatiegebied De Buitenlanden in Beverwijk

Horeca, agrarische activiteiten, een wellnessvoorziening of misschien wel een speelparadijs? Voor recreatiegebied “De Buitenlanden’’ aan de rand van Beverwijk zoekt recreatieschap Alkmaarder- en Uitgeestermeer een ondernemer die alleen, of in combinatie met anderen de recreatieve invulling van het gebied kan realiseren.

Een veelzijdig recreatiegebied met een eigen karakter en historie
Recreatiegebied De Buitenlanden ligt tussen Beverwijk en Assendelft en is een rijkdom voor veel fiets- en wandelliefhebbers. Een plek met buitengewone vergezichten over agrarisch gebied en onder andere een zonnebloemveld en seizoensgebonden maisdoolhof.

De Buitenlanden maakte vroeger deel uit van het OerIJ. De naam verwijst naar de buitendijkse oeverlanden die in verbinding stonden met de zee en regelmatig overstroomden. In de Romeinse tijd is door duinvorming de verbinding van het OerIJ met de Noordzee afgesloten en werd het een uitloper van de Zuiderzee. Langs het gebied ligt de Stelling van Amsterdam, aangelegd rond 1890 en staat op de werelderfgoedlijst van Unesco en is cultuurhistorisch zeer waardevol. Bij de inrichting van het gebied wordt de geschiedenis gekoesterd mede door de vele archeologische vindplaatsen.

Een goed bereikbare locatie
De Buitenlanden ligt direct aan de op- en afrit van de A9 in Beverwijk, beschut door de iepen- en essenbomen. Een poldergebied tussen de Noorderweg, De Kil, De Nieuwendijk en de Sint Aagtendijk. Het gebied is 40 hectare groot en heeft een ruime parkeerplaats voor circa 150 auto’s. De omgeving staat vooral bekend om de akkerbouw. In nabijheid zijn recreatieve ondernemers gevestigd zoals de Vuurlinie en landwinkel de Oude Boerderij.
De locatie ligt in het gebied tussen IJmond en Zaanstad. Binnen fietsafstand van 7 km wonen ongeveer 80.000 mensen. Voor mensen met een auto betreft het verzorgingsgebied ongeveer 250.000 bewoners. Een grote toeristische trekpleister in de omgeving is de Bazaar in Beverwijk.

collage met inspiratieconcepten

Een recreatieve onderneming
Recreatiegebied de Buitenlanden biedt ruimte om een recreatieve onderneming te realiseren passend en aansluitend bij de omgeving en binnen de mogelijkheden van het bestemmingsplan.
Bijvoorbeeld:

  • Horeca (theehuis, steak house, pannenkoekenrestaurant etc.)
  • Kleinschalige verblijfsrecreatie (eco lodges, camperplaatsen, boerencamping etc.)
  • Voorlichting en educatie functies (experience center, ambachtscentrum, bezoekerscentrum)
  • Kinder-activiteiten (overdekt speelparadijs, buitenkinderopvang, zorgboerderij)
  • Actief en Wellness (wellnessvoorziening, outdoor centrum, buitenfitness)
  • Agrarische activiteiten (bv. in combinatie met een winkel met streekproducten)

De voorkeur gaat uit naar een concept dat een link heeft met landschap- en of cultuurbeleving of een actieve recreatievorm passend in het landschap. De invulling levert een bijdrage aan de naambekendheid en versterking van het karakter van het gebied; (het Oer-IJ, de Stelling van Amsterdam en de agrarische cultuurhistorie kunnen aanknopingspunten voor de recreatieve programmering van het gebied zijn).
Rendabele exploitatievormen met voldoende financiële draagkracht is een eis. Een exploitatie die het gehele jaar open is geniet de voorkeur.

Indienen visie
Heeft u een bijzonder plan? De deadline voor het indienen van een visie ligt op vrijdag 8 december. Tijdens de open dag op donderdag 16 november kunt u de locatie bezoeken en is er gelegenheid om vragen te stellen.

Meer informatie: www.alkmaarder-enuitgeestermeer.nl/raum/werving

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *