Noordwijk voorspelt goed congresjaar 2013

De congresmarkt in Noordwijk trekt aan en er wordt groei verwacht ten opzichte van 2012. “De internationale aanvragen en boekingen voor het najaar zijn gewoon goed”, stelt Jaap Liethof directeur van Hotels van Oranje. Hetzelfde geldt voor Grand Hotel Huis ter Duin, het Palace Hotel en NH Leeuwenhorst. Belangrijkste conclusie van de vier grote Noordwijkse congreshotels is dat 2013, vooral door de aantrekking van de internationale congresmarkt, hard op weg is een prima congresjaar te worden.

noordwijk best beachNoordwijk is allang niet meer afhankelijk van mooi weer en vakanties. Al sinds enige jaren heeft de badplaats een sterke positie op de internationale en nationale congresmarkt. Stephan Stokkermans, commercieel directeur van Grand Hotel Huis ter Duin: “De MICE markt is fragiel maar lijkt zich te herstellen. Echter de internationale markt herstelt zich sneller dan de Nederlandse markt. Dit geeft zeker positieve sentimenten.” Liethof: “Wij merken dit ook. De Nederlandse markt is nog redelijk voorzichtig en boekt vooral op de korte termijn. De internationale markt daarentegen is weer vanaf 3 maanden tot 1.5 jaar van te voren aan het boeken.”

Hoge bezettingsgraad congresgangers
Silvia Veelenturf van NH Leeuwenhorst bevestigt deze trend. Veelenturf: “We zien net als de andere hotels momenteel veel boekingen van vooral grote internationale congressen. Vooral in het eerste kwartaal van 2013 was er een hoge bezettingsgraad. In september en oktober verwacht ik opnieuw een piek in grotere congressen. Echter het aantal trainingen neemt iets af. ” Ook de andere hotels constateren deze afname.

Alles op wandelafstand
Noordwijk blijkt voor veel buitenlandse boekers de ideale uitvalsbasis voor grotere congressen. De centrale ligging in West-Europa en Schiphol op 20 minuten autoafstand speelt daarbij een grote rol. De prijs/kwaliteit van de Noordwijkse congreshotels steken bovendien positief af ten opzichte van de hotels rondom Amsterdam Airport, Amsterdam en Den Haag. André Aaij directeur van het Palace Hotel: “In Noordwijk liggen de congreshotels op wandelafstand van elkaar en er wordt al jaren prettig en intensief met elkaar samengewerkt. Vooral voor grote internationale congressen een pre want zo wordt de bed- en zaalcapaciteit behoorlijk groot. Noordwijk beschikt ongeveer over zo’n 2000 bedden en 225 congreszalen. De natuur, de ruimte en congresseren pal aan zee zijn natuurlijk onze grootste troeven. ”

Congrestoerist geeft veel uit
Wethouder toerisme Bas Brekelmans is verheugd over deze positieve ontwikkelingen. Door frequente meetings met ondernemers verenigd in de Stichting Noordwijk Marketing wordt de vinger sterk aan de pols gehouden. Brekelmans: “De congresmarkt levert een onmisbare bijdrage aan onze lokale economie. De badplaats is afgelopen decennia steeds meer afgestemd op het congrestoerisme. De Noordwijkse burger is gewend aan grote events en kijkt niet meer op van een NATO bijeenkomst in eigen dorp. Veel ondernemers profiteren natuurlijk mee van deze zakelijke bezoekers, of dat nu is in restaurants, bars of winkels. Congresgasten geven bovendien momenteel makkelijker en meer geld uit dan de gemiddelde leisure toerist.”

Meer informatie: www.noordwijk.info

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *