De website Zonderbeperking.nl is een nieuwe boekingsite, primair gericht op accommodaties die ook toegankelijk zijn voor mensen met een lichamelijke beperking. Daarnaast wordt ook aandacht besteed aan toegankelijke attracties en voorzieningen in de regio; maar dit onderdeel is nog volop in ontwikkeling.
Zonderbeperking.nl presenteert het aanbod van toegankelijke accommodaties, zowel van particuliere eigenaren als van een aantal grotere organisaties, samen op één website. De vakantieganger kan de resultaten filteren op een groot aantal criteria; want niet iedereen ervaart dezelfde belemmering. Daarnaast worden er per accommodatie uitgebreide omschrijvingen gegeven, met veel foto’s, van de aanpassingen, maatvoering en voorzieningen die in het verblijf aanwezig zijn.
Wanneer je met (iemand met) een lichamelijke beperking op vakantie wilt, dan is het belangrijk of zelfs noodzakelijk dat de accommodatie waar je wilt verblijven ook toegankelijk is voor de persoon met een beperking. Toegankelijk is bereikbaar, betreedbaar en bruikbaar voor iemand met een lichamelijke beperking. Tot nu toe was het voor deze grote en groeiende doelgroep moeilijk om een geschikte vakantiebestemming te vinden. Vooral de informatie over de toegankelijkheid en de eventueel aanwezige voorzieningen van accommodaties was onvolledig of ontbrak helemaal. De website Zonderbeperking.nl maakt toegankelijke vakantiebestemmingen beter vindbaar en geeft informatie over de mate van toegankelijkheid en de aanwezige voorzieningen voor mensen met een lichamelijke beperking. De accommodaties zijn vervolgens boekbaar via de site.
Handig zoekfilter
Na een lange (in)spannende periode van onderzoek en voorbereiding is de website Zonderbeperking nu online. De website bevat op dit moment bijna 300 accommodaties waaronder een aantal heel bijzondere. Van B&B of hotel tot vakantiewoning, groepsaccommodatie of camping met rolstoeltoegankelijk sanitair. Van eenvoudig tot (zeer) luxe en van drempelvrij tot volledig rolstoeltoegankelijk en aangepast voor mensen met een (ernstige) lichamelijke beperking. Het aanbod bestaat uit zowel particuliere accommodaties en b&b’s als hotels en woningen of chalets op een vakantiepark. Met behulp van een handig zoekfilter kun je zoeken op type accommodatie, regio de beperking waarvoor een vakantiebestemming geschikt moet zijn en de gewenste voorzieningen en aanpassingen die moeten zorgen voor een onbezorgde vakantie.
Uitgebreide voorzieningen en zorg
De website geeft uitgebreide informatie over de accommodatie, de voorzieningen ter plekke en over de omgeving. Een aantal accommodaties beschikt zelf over hulpmiddelen zoals hoog-laagbedden, tillift, douchebrancard of zelfs een ‘snoezelkamer’. Ook verlenen sommige eigenaren van accommodaties zelf medische en/of persoonlijke zorg. Daarnaast is het mogelijk om zorg en/of hulpmiddelen in te huren via Comfortzorg, de grootste en landelijk meest ervaren organisatie op het gebied van zorg- en dienstverlening op vakantieadressen in heel Nederland. Informatie hierover is te vinden op Zonderbeperking.nl. Het merendeel van de accommodaties bevindt zich in Nederland. Daarnaast is er een groeiend aanbod elders in Europa. De verwachting is dat het aanbod op de website snel zal groeien. Behalve overnachtingaccommodaties presenteert de site ook een aantal rolstoeltoegankelijke restaurants. Het doel is dat Zonderbeperking op termijn hét portaal wordt met toegankelijke vakantiebestemmingen in Nederland en daarbuiten. Zowel voor overnachten als voor een dagje of avondje uit.
Grote groeiende doelgroep
De doelgroep mensen met een lichamelijke beperking zijn mensen met een (chronische) ziekte zoals astma of reuma; met een bewegingsbeperking; die rollator- of rolstoelgebruiker zijn; die slechtziend of blind zijn; die een hulphond gebruiken; of mensen die slechthorend of doof zijn (of een combinatie daarvan). Het CPB heeft onderzocht dat Nederland ongeveer 2,3 miljoen zelfstandig wonende mensen met een (lichamelijke) beperking telt. Dat kan varieren van een matige tot een ernstige lichamelijke beperking. Beperkingen als gevolg van een aangeboren aandoening, een (chronische) ziekte of een ongeluk. Dit zijn mensen in alle leeftijden en lagen van de bevolking. Ongeveer 225.000 tot 250.000 mensen in Nederland gebruiken een rolstoel waarvan circa 150.000 mensen vrijwel permanent. De verwachting is dat het aantal mensen met een beperking de komende jaren, mede als gevolg van de vergrijzing, aanzienlijk zal groeien. De doelgroep is voor logiesverstrekkers en horeca extra interessant, omdat deze mensen zelden alleen komen, trouw zijn, graag vertellen over hun ervaringen en vaak op minder drukke momenten komen. Voor logiesverstrekkers en horeca loont het dus om gastvrij te zijn voor deze doelgroep en (indien mogelijk) te investeren in toegankelijkheid.
Bron en meer informatie: www.zonderbeperking.nl